Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Regels tijdelijke verhuur versoepeld

Geplaatst op 18 jun 2013 , bijgewerkt 18 jun 2013, 14:20

De regelgeving rond de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen wordt definitief versoepeld. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met de aanpassi...

De regelgeving rond de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen wordt definitief versoepeld. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met de aanpassing van de Leegstandswet.

De vereenvoudigde regelgeving treedt per 1 juli in werking. Dit betekent onder andere dat de eigenaar van de woning zelf de huurprijs mag bepalen en niet meer de gemeente. Ook mogen te koop staande woningen onder voorwaarden meerdere malen tijdelijk worden verhuurd. De maximale verhuurperiode voor koopwoningen is vijf jaar. Dat was al zo, maar die termijn werd voorheen opgedeeld in termijnen van twee jaar. Nu kan een woning in een keer vijf jaar op rij worden verhuurd.

De versoepelde regelgeving geldt vooral voor leegstaande kantoren en voor sloop- en renovatiewoningen. Voor leegstaande kantoren wordt de maximale verhuurperiode verlengd naar tien jaar. Dit moet onder meer een impuls geven aan de ombouw van kantoor- naar woonruimte. De maximale verhuurperiode voor sloop- en renovatiewoningen is vastgesteld op zeven jaar.

Vergunning

Huiseigenaren die hun te koop staande woning willen verhuren onder de Leegstandswet moeten daarvoor wel een vergunning aanvragen bij hun gemeente. Hiermee kan worden aangetoond dat de verhuurperiode ook echt eindigt na de afgesproken termijn. Bovendien geldt de normale huurbescherming dan niet. De woningeigenaar heeft dan de zekerheid dat het huis bij latere verkoop leeg kan worden opgeleverd.

Vereniging Eigen Huis pleitte de afgelopen jaren sterk voor vereenvoudigde regelgeving rond tijdelijke verhuur. Dit kan een voorlopige oplossing zijn voor huiseigenaren die door de crisis op de woningmarkt langdurig met dubbele lasten kampen. Ook voegt het meer flexibiliteit toe aan de woningmarkt.

Meer informatie dossier Tijdelijke verhuur

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.