Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Mogelijk btw-heffing op zonne-energie

Geplaatst op 21 jun 2013 , bijgewerkt 21 jun 2013, 13:03

Eigenaars van een woning met zonnepanelen moeten mogelijk btw gaan afdragen over zelf opgewekte stroom. Dat is het gevolg van een uitspraak van het E...

Eigenaars van een woning met zonnepanelen moeten mogelijk btw gaan afdragen over zelf opgewekte stroom. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Het hof oordeelde dat een woningbezitter die zonne-energie produceert als btw-ondernemer dient te worden gezien. Dat betekent dat hij zich als btw-ondernemer moet laten inschrijven, nota’s moet versturen en aangifte omzetbelasting moet doen. De huiseigenaar draagt dan btw af over het bedrag dat hij ontvangt voor de zonne-energie die hij levert aan het energienet. Anderzijds mag hij ook de voor aanschaf en plaatsing van zonnepanelen betaalde btw weer terug vorderen.
Bepaalde woningbezitters worden mogelijk uitgezonderd van de verplichting om btw af te dragen, onder meer vanwege de kleine-ondernemersregeling.

Hoe en wanneer deze uitspraak van het Europese hof wordt vertaald naar de Nederlandse praktijk, hangt vooral af van het ministerie van Financiën. De uitspraak kán aanzienlijke gevolgen hebben voor particulieren met zonnepanelen op hun woning. In veel gevallen zal het per saldo ongunstig uitpakken, vreest Vereniging Eigen Huis. Niet alleen in financiële zin, maar vooral ook qua administratieve last.

De vereniging vindt dat particulieren de keuzevrijheid moeten hebben om in dit opzicht wel of niet als ondernemer te worden aangemerkt. Momenteel bestudeert Vereniging Eigen Huis, in overleg met het ministerie van Financiën, de exacte gevolgen van deze uitspraak van het hof. Zo nodig zal de vereniging bezwaar maken tegen consequenties die onnodig belastend zijn voor woningbezitters.

Update 27 juni 2013: Kamerleden Omtzigt en Mulder (beiden CDA) hebben kamervragen gesteld naar aanleiding van de uitspraak van het Hof van Justitie.

Meer informatie bij de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.