Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

BKR geeft toelichting op cijfers

Geplaatst op 25 jun 2013 , bijgewerkt 25 jun 2013, 08:38

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) bevestigt dat Nederland circa 82 duizend huiseigenaren telt met serieuze betalingsproblemen. Wel geeft het BKR v...

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) bevestigt dat Nederland circa 82 duizend huiseigenaren telt met serieuze betalingsproblemen. Wel geeft het BKR vandaag een nadere uitleg van dit aantal, naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant, zaterdag 22 juni 2013.

Na contacten met individuele banken gaat de Volkskrant er van uit dat er ‘slechts’ 29 duizend wanbetalers zijn bij hypotheken. Deze kleinere groep heeft bovendien minder achterstand: drie maanden. Zo bezien, lijkt het alsof het wel meevalt met de betalingsproblemen bij huiseigenaren, maar er is nog veel onduidelijkheid over de cijfers.

BKR-registratie

Een huiseigenaar komt in het BKR als hij minstens vier maanden betalingsachterstand op zijn hypotheek  heeft. Op dat moment stuurt zijn bank namelijk een melding naar het BKR. De bank stuurt pas weer een herstelmelding naar het BKR als de klant zijn achterstand volledig heeft weggewerkt. Dat betekent dat in de telling van het BKR ook huiseigenaren zitten die nu nog maar enkele weken of maanden achterstand hebben. Hoe groot deze groep is, weet het BKR niet.

Het BKR bevestigt ook dat het aantal huiseigenaren met betalingsproblemen nog steeds groeit. Volgens de in april gepubliceerde BKR Hypotheekbarometer is het aantal geregistreerde achterstanden op de hypotheek in een jaar gegroeid met 25,3 procent (naar 82 duizend).

Achterstanden bestrijden

Banken zijn het afgelopen jaar vaker een budgetcoach, rentepauze of andere middelen gaan inzetten om hypotheekachterstanden te bestrijden. Tegelijkertijd stimuleert Vereniging Eigen Huis haar leden om vroegtijdig contact op te nemen met de eigen geldverstrekker, om onbeheersbaarheid van de problemen te voorkomen.

Op 2 mei heeft Vereniging Eigen Huis een meldpunt geopend, waar leden hun ervaringen met geldverstrekkers kunnen melden, voor wat betreft de behandeling van betalingsachterstand.

Hier kunt u uw ervaring met een geldverstrekker melden

Dinsdagavond 25 juni organiseert de vereniging weer een online seminar over achterstanden, met als titel ‘Gedwongen verkoop met restschuld’. Dit seminar begint om 20.00 uur.

Meld u aan voor het online seminar van dinsdagavond 25 juni

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers