Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Gedwongen verkoop met 48 procent gestegen

Geplaatst op 03 jul 2013 , bijgewerkt 03 jul 2013, 11:06

Het aantal gedwongen verkopen van huizen met verlies nam in de eerste helft van 2013 met 48 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar....

Het aantal gedwongen verkopen van huizen met verlies nam in de eerste helft van 2013 met 48 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit de halfjaarcijfers van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

De gedwongen verkopen zijn in 65 procent van de gevallen toe te schrijven aan verbroken relaties. Werkloosheid is voor 15 procent de oorzaak. Deze percentages zijn vergeleken met vorig jaar nagenoeg onveranderd gebleven.

Het aantal executieveilingen is volgens de NHG ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar spectaculair gedaald. Slechts 7 procent van de gedwongen verkopen geschiedde op een veiling. De NHG zegt er alles aan te doen om een verkoop op een executieveiling te voorkomen. Als een woning onderhands kan worden verkocht, scheelt dat volgens de instantie zo'n 20 duizend euro.

Interen

Wel verwacht het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), de uitvoerende instantie van de NHG, te moeten interen op het eigen vermogen. Doordat het aantal verliesdeclaraties de afgelopen zes maanden flink toenam, heeft de instantie anderhalf keer zoveel moeten uitkeren als in de eerste helft vorig jaar. Daarbij liepen de inkomsten terug omdat er minder hypotheken werden afgesloten. Momenteel garandeert de NHG voor 159 miljard euro aan hypotheken. Ruim 80 procent van de huizenkopers financierde zijn woning het afgelopen half jaar met een NHG-hypotheek.

Directeur Karel Schiffer van de NHG verwacht ondanks de negatieve cijfers niet dat de overheid zal moeten bijspringen. Ook hoeft wat hem betreft de premie niet te worden verhoogd, zo gaf Schiffer aan in NRC Handelsblad. Daarbij komt dat de NHG-grens voor de aanschaf van een nieuwe woning per 1 juli is verlaagd van 320 duizend euro naar 290 duizend euro.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers