Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NVM: herstel woningmarkt lijkt in zicht

Geplaatst op 11 jul 2013 , bijgewerkt 11 jul 2013, 08:54

Het herstel van de woningmarkt lijkt in zicht. De daling van het aantal transacties en de huizenprijzen vlakt af. Daarnaast geeft de politieke r...

Het herstel van de woningmarkt lijkt in zicht. De daling van het aantal transacties en de huizenprijzen vlakt af. Daarnaast geeft de politieke rust op de woningmarkt kopers vertrouwen. Dit blijkt uit cijfers over het tweede kwartaal van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Vergeleken met de eerste drie maanden van 2013 daalden de huizenprijzen in het tweede kwartaal met 0,3 procent. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012 namen de prijzen nog met 5,3 procent af.

Gunstig is dat zowel de hypotheekrente als de huizenprijzen laag zijn, waardoor de betaalbaarheid verbetert. Ook neemt het consumentenvertrouwen in de woningmarkt weer toe, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator.

Ondanks de positieve berichten verkeert de woningmarkt nog steeds in een diep dal met grote onzekerheden. Vooral de toenemende werkloosheid en de dalende koopkracht van huishoudens zijn daar debet aan.

Net als de NVM onderstreept Vereniging Eigen Huis  het belang van politieke rust op de woningmarkt. Mogelijke nieuwe plannen en maatregelen schrikken potentiële kopers af. Daarnaast moeten banken volgens de vereniging meer maatwerk bieden bij de hypotheekverstrekking, de hypotheekrente drastisch verminderen en de restschuld van doorstromers binnen de geldende normen meefinancieren in een volgende hypotheek.

Lees ook het persbericht van de NVM

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers