Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nederland in trek bij buitenlandse inbrekers

Geplaatst op 16 jul 2013 , bijgewerkt 16 jul 2013, 08:20

Ons land blijkt aantrekkelijk voor criminelen uit het buitenland. Dat beweren onderzoekers van de Politieacademie. Volgens hen is dit een belangrijke...

Ons land blijkt aantrekkelijk voor criminelen uit het buitenland. Dat beweren onderzoekers van de Politieacademie. Volgens hen is dit een belangrijke oorzaak van de explosieve groei van inbraken in Nederland.

Buitenlandse daders die werden gevraagd naar hun motieven bevestigen dat Nederland aantrekkelijker is om een inbraak te plegen dan hun eigen land. Volgens Nicolien Kop van het lectoraat Criminaliteitsbestrijding en Recherchekunde komt dat omdat de straffen in Nederland relatief laag zijn.

Oplossingspercentage

Nederland is om meerdere redenen populair. Het oplossingspercentage schommelt tussen de 6 en 9 procent. Elders in Europa ligt dat percentage hoger. En de kans dat criminelen de gevangenis in moeten, is volgens de onderzoekers ook zeer klein. Kop stelt dat het beleid van het Openbaar Ministerie in Nederland ook niet heel erg meewerkt. Volgens haar maakt het niet uit of iemand vijf of dertig inbraken heeft gepleegd. Aan die vijf heeft het Openbaar Ministerie genoeg om de maximale straf uit te delen. Die andere 25 zaken zijn dan minder interessant.

Artikel

In het juninummer van Eigen Huis Magazine sprak Vereniging Eigen Huis al met Nicolien Kop over de stijging van het aantal woninginbraken. Vorig jaar werden ruim 91.000 mensen slachtoffer van een woninginbraak, in 2010 waren dit er nog 82.000. In het artikel wordt besproken hoe het aantal inbraken in ons land naar beneden kan.

Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine over woninginbraken

Ga naar inbraakpreventietips

Lees meer over woninginbraken

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers