Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Marktwaarde bepalend voor serviceflats

Geplaatst op 17 jul 2013 , bijgewerkt 17 jul 2013, 09:27

De werkelijke marktwaarde van een serviceflat op het moment van overlijden van de bewoner, wordt ook voor 2012 en 2013 bepalend voor de berekeni...

De werkelijke marktwaarde van een serviceflat op het moment van overlijden van de bewoner, wordt ook voor 2012 en 2013 bepalend voor de berekening van de erfbelasting. Voorheen werd hiervoor de WOZ-waarde gebruikt. Dit maakte de staatssecretaris van Financiën Frans Weekers woensdag bekend.

De maatregel gaat met terugwerkende kracht in tot 1 januari vorig jaar, op voorwaarde dat 'de waarde in het economische verkeer in belangrijke mate afwijkt van de WOZ-waarde', zo tekent Weekers aan. In 2014 komt hij met een definitieve oplossing voor de erfbelasting op serviceflats.

Volgens de staatssecretaris betalen erfgenamen van serviceflatsbewoners door de hoge WOZ-waarde vaak een te hoge erfbelasting. Een serviceflat is een woning met zorgfaciliteiten bedoeld voor ouderen. Deze woningen leveren vaak minder op door de hoge servicekosten.  

Vereniging Eigen Huis pleitte al langer voor de maatregel. In december 2011 kondige Weekers al aan de WOZ-waarde onder voorwaarden los te koppelen van de erfbelasting bij serviceflats. Voor andere woningtypen geldt de fiscale maatregel niet.

Lees ook: besluit ministerie van Financiën waardering serviceflats
Lees ook: WOZ-waarde serviceflats moet omlaag
Lees ook: WOZ-uitzondering voor serviceflats

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers