Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Marktwaarde bepalend voor serviceflats

Geplaatst op 17 jul 2013 , bijgewerkt 17 jul 2013, 09:27

De werkelijke marktwaarde van een serviceflat op het moment van overlijden van de bewoner, wordt ook voor 2012 en 2013 bepalend voor de berekeni...

De werkelijke marktwaarde van een serviceflat op het moment van overlijden van de bewoner, wordt ook voor 2012 en 2013 bepalend voor de berekening van de erfbelasting. Voorheen werd hiervoor de WOZ-waarde gebruikt. Dit maakte de staatssecretaris van Financiën Frans Weekers woensdag bekend.

De maatregel gaat met terugwerkende kracht in tot 1 januari vorig jaar, op voorwaarde dat 'de waarde in het economische verkeer in belangrijke mate afwijkt van de WOZ-waarde', zo tekent Weekers aan. In 2014 komt hij met een definitieve oplossing voor de erfbelasting op serviceflats.

Volgens de staatssecretaris betalen erfgenamen van serviceflatsbewoners door de hoge WOZ-waarde vaak een te hoge erfbelasting. Een serviceflat is een woning met zorgfaciliteiten bedoeld voor ouderen. Deze woningen leveren vaak minder op door de hoge servicekosten.  

Vereniging Eigen Huis pleitte al langer voor de maatregel. In december 2011 kondige Weekers al aan de WOZ-waarde onder voorwaarden los te koppelen van de erfbelasting bij serviceflats. Voor andere woningtypen geldt de fiscale maatregel niet.

Lees ook: besluit ministerie van Financiën waardering serviceflats
Lees ook: WOZ-waarde serviceflats moet omlaag
Lees ook: WOZ-uitzondering voor serviceflats

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.