Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Minder woningen verkocht in juni

Geplaatst op 17 jul 2013 , bijgewerkt 17 jul 2013, 13:56

In juni 2013 wisselden 7.224 woningen van eigenaar. Dat is ruim 55 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Kad...

In juni 2013 wisselden 7.224 woningen van eigenaar. Dat is ruim 55 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster.

De afname van het aantal geregistreerde transacties vorige maand betreft alle woningtypen. Zo zakte de verkoop van tussenwoningen afgelopen jaar met bijna 60 procent in. Bij appartementen was de daling met iets meer dan 45 procent het minst groot.

Vergeleken met juni 2012 werden afgelopen maand in alle provincies minder huizen verkocht. Overijssel toont met 61,1 procent de grootste afname in het aantal geregistreerde transacties. De achteruitgang bleef in Drenthe met bijna 50 procent het minst groot.

Vertekend beeld

De daling van afgelopen maand ten opzicht van juni 2012 levert wel een enigszins vertekend beeld op. Vorig jaar juni piekte de huizenverkoop met bijna 70 procent, aangezien de overdrachtsbelasting weer zou worden verhoogd naar het oude niveau van 6 procent. Veel huizenkopers wilden nog op tijd profiteren van het lage tarief. Later bleek de overheid toch de overdrachtsbelasting op 2 procent te willen houden.

Daarnaast houdt het Kadaster  de transacties van een bestaande koopwoning bij op het moment van transport bij de notaris. De periode tussen verkoop en transportatie van een woning bedraagt twee tot drie maanden.

Ten slotte registeerde het Kadaster vorige maand 11.244 nieuwe hypotheken tegen 23.383 in juni 2012. Dit is een afname van bijna 52 procent. Wel belandden afgelopen maand minder huizen op een executieveiling: 140 woningen tegen 229 in dezelfde maand vorig jaar.   

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers