Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Misbruik van onwetendheid rond provisieverbod'

Geplaatst op 24 jul 2013 , bijgewerkt 24 jul 2013, 15:17

Een aantal hypotheek- en verzekeringsadviseurs maakt misbruik van de onwetendheid van consumenten over het provisieverbod. Dat heeft waarnemend ...

Een aantal hypotheek- en verzekeringsadviseurs maakt misbruik van de onwetendheid van consumenten over het provisieverbod. Dat heeft waarnemend voorzitter Theodor Kockelkoren van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) tegen persbureau ANP gezegd. Volgens hem brengen de adviseurs kosten in rekening voor diensten waarvoor al is betaald.

Sinds januari van dit jaar mogen tussenpersonen zich niet meer laten betalen door de banken en verzekeraars van wie ze financiële producten verkopen. De consument betaalt de tussenpersoon nu rechtstreeks. Het provisieverbod moet ervoor zorgen dat de adviseur in het belang van de consument adviseert.

De adviseurs zijn wel verplicht om bestaande klanten, voor wie al provisie was betaald, zonder extra kosten te blijven helpen bij vragen over complexe producten als een hypotheek of levensverzekering. Veel consumenten weten dit niet en de AFM heeft signalen gekregen dat een aantal adviseurs daarvan gebruik maakt.

Niet duidelijk

'Wij gaan achter adviseurs aan die op een onredelijke manier kosten in rekening brengen', aldus Kockelkoren tegen het persbureau. Het zou veelal om kleinere partijen gaan. Veel adviseurs gaan wel goed om met het provisieverbod.

Volgens Vereniging Eigen Huis is het probleem dat nergens helder is vastgelegd wat een bestaande klant mag verwachten van zijn adviseur. De vereniging wil graag dat hierover duidelijkheid komt en zal hierop binnenkort haar visie geven.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.