Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Brussel handhaaft heffing Chinese zonnepanelen

Geplaatst op 25 jul 2013 , bijgewerkt 25 jul 2013, 13:13

Brussel is niet van plan een einde te maken aan de importheffing op Chinese zonnepanelen. Dat laat de Europese Commissie weten naar aanleid...

Brussel is niet van plan een einde te maken aan de importheffing op Chinese zonnepanelen. Dat laat de Europese Commissie weten naar aanleiding van een brief van Vereniging Eigen Huis en een aantal andere organisaties.

Vereniging Eigen Huis, huurdersorganisatie Woonbond, de koepel van woningcorporaties Aedes, e-Decentraal en stichting Natuur & Milieu verzochten de Europese Commissie vorige maand nog af te zien van de importheffing op Chinese zonnepanelen.

In een gezamenlijke brief stelden de organisaties dat de importheffing de installatiekosten van zonnepanelen met 25 procent verhoogt. De heffing bedreigt daarmee de betaalbaarheid ervan.

Prijsdumping

Volgens de Europese Commissie kan een kostenstijging van 25 procent voor zonnepanelen niet worden bewezen. Daarnaast stelt Brussel dat de importheffing de Europese zonnepanelenindustrie rechtmatig beschermt tegen Chinese prijsdumping. Hierdoor wordt zonne-energie aantrekkelijker voor zowel Europese fabrikanten als investeerders.

Brussel besloot tot een importheffing nadat meerdere Europese fabrikanten van zonnepanelen failliet gingen. Zij konden de concurrentie niet aan met Chinese producenten die met staatssteun zonnepanelen ver onder de kostprijs kunnen verkopen op de Europese markt.

De Europese Commissie legt nu de bal bij China. Als de Chinese producenten zonnepanelen in Europa tegen een eerlijke prijs verkopen, dan is een importheffing niet langer noodzakelijk. Komen de Chinezen niet tegemoet aan deze eis, dan zal de importheffing mogelijk stijgen van 11,8 procent naar 47,6 procent volgende maand.

Lees ook: Protest tegen importheffing zonnepanelen 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.