Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Advieskosten banken niet goed controleerbaar

Geplaatst op 25 jul 2013 , bijgewerkt 25 jul 2013, 13:46

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (de NBA) kan niet goed controleren of banken en verzekeraars de juiste kostprijs hanteren voor...

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (de NBA) kan niet goed controleren of banken en verzekeraars de juiste kostprijs hanteren voor hun advies. Dat schrijft de NBA in een notitie van 19 juli. Daardoor zijn de advieskosten van banken en het onafhankelijk intermediair nu nog niet goed met elkaar te vergelijken. Dit speelt bijvoorbeeld bij hypotheken.

Een reële vergelijking is niet alleen belangrijk voor de klant, maar ook voor onafhankelijke tussenpersonen. Zij verliezen in de hypotheekmarkt namelijk terrein aan de banken. Banken hanteren lagere adviestarieven dan vrije tussenpersonen (die met verschillende hypotheekverstrekkers samenwerken). Maar dat betekent niet automatisch dat een klant over de gehele looptijd van een hypotheek bij de bank goedkoper uit is.

Adfiz en OVFD (twee belangenorganisaties van het financieel intermediair) willen nu overleggen met de minister van Financiën en toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten), om te komen tot meer helderheid in advieskosten van banken.  

Sinds 1 januari 2013 geldt een provisieverbod. Dat betekent dat een hypotheekadviseur voor advieskosten een apart bedrag in rekening dient te brengen bij de klant. Dit moet leiden tot meer transparantie en betere vergelijkbaarheid. Daartoe heeft de AFM per 1 juli 2013 ook het dienstverleningsdocument gestandaardiseerd. In dit document moeten aanbieders van financiële diensten vooraf aangeven welke diensten zij verlenen en tegen welke kosten.

Notitie NBA
Dienstverleningsdocument 
Nieuwsbericht: Misbruik van onwetendheid rond provisieverbod 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers