Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Vereniging kritisch over vrijgeven polissen

Geplaatst op 14 aug 2013 , bijgewerkt 14 aug 2013, 22:00

Vereniging Eigen Huis is kritisch over het kabinetsplan om aan de woning gekoppelde spaar- of beleggingspolissen vrij te geven, zodat huiseigenaren e...

Vereniging Eigen Huis is kritisch over het kabinetsplan om aan de woning gekoppelde spaar- of beleggingspolissen vrij te geven, zodat huiseigenaren er hun hypotheekschuld mee kunnen aflossen.

Dit kabinetsplan lekte woensdag uit naar het Financieele Dagblad en is bevestigd door Tweede Kamerlid Jacques Monasch. Waarschijnlijk wordt het voornemen op Prinsjesdag gepresenteerd. Per saldo ziet Vereniging Eigen Huis meer nadelen dan voordelen in dit plan.

Het eerste nadeel is dat woningbezitters vaak pas aan het einde van de looptijd het grootste rendement op hun polis boeken, en dus bij vroegtijdige afkoop daarvan niet meer kunnen profiteren. Een tweede nadeel van het kabinetsplan is dat huiseigenaren na gedeeltelijke aflossing relatief hogere lasten betalen over de resterende hypotheek. Geldverstrekkers eisen dan namelijk dat een gedeelte annuïtair wordt afgelost.

Een derde nadeel is dat vroegtijdige afkoop een ingrijpende verandering is, waarvoor deskundig advies noodzakelijk is. Dat kost de woningbezitter al snel enkele duizenden euro’s extra.
Tussentijdse afkoop van aan een hypotheek gekoppelde spaar- of beleggingspolissen heeft nog een vierde nadeel. Door de afkoop vervalt namelijk ook de overlijdensrisicoverzekering. Het kan lastig zijn om een nieuwe overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, omdat de verzekerde inmiddels ouder is en mogelijk een slechtere gezondheid heeft.

Beperkte voordelen

Het plan kan voor Nederland als geheel ook voordelen hebben, hoewel die volgens de vereniging niet opwegen tegen de nadelen voor individuele huiseigenaren. Zo leidt het tot meer aflossing van (hypotheek)schulden, waardoor banken een gunstiger kapitaalpositie krijgen. Tegelijkertijd krijgen verzekeraars echter een slechtere kapitaalpositie. Daarnaast kan afkoop van de polis voor huiseigenaren voordelig uitpakken als het rendement op de polis lager is dan de hypotheekrente. Maar dit voordeel geldt slechts voor een beperkt aantal huiseigenaren.

Nu al mogelijk

Voor bepaalde categorieën woningbezitters is het overigens nu al mogelijk om een aan de woning gekoppelde spaar- of beleggingspolis af te kopen. De staatssecretaris van Financiën heeft namelijk eind 2012 al besloten dat dit mogelijk moet zijn voor mensen die in een moeilijke financiële positie zitten. Concreet gaat het om situaties waarbij echtscheiding, schuldhulpverlening óf woningverkoop met restschuld in het spel is.

Lees meer over hypotheekvormen

Lees meer over een kapitaalverzekering

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers