Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Meer woningen verkocht in juli

Geplaatst op 16 aug 2013 , bijgewerkt 16 aug 2013, 09:02

In juli 2013 wisselden 9.659 woningen van eigenaar. Dat is bijna 30 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Kada...

In juli 2013 wisselden 9.659 woningen van eigenaar. Dat is bijna 30 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster.

De toename van het aantal geregistreerde transacties betreft alle woningtypen. Zo steeg de verkoop van tussenwoningen afgelopen jaar het meest met 35,6 procent. Bij appartementen was de toename met bijna 24 procent het minst groot.

Vergeleken met juli 2012 werden in alle provincies meer huizen verkocht. Gelderland toont met 51,8 procent de grootste toename in het aantal geregistreerde transacties. De stijging was in Limburg met 7,3 procent het geringst.

Vertekend beeld

De toegenomen woningverkoop van de afgelopen maand ten opzichte van juli 2012 levert wel een enigszins vertekend beeld op. Vorig jaar juli zakte de verkoop in nadat een maand ervoor het aantal transacties piekte. De overdrachtsbelasting zou weer worden verhoogd naar het oude niveau van 6 procent. Veel huizenkopers wilden nog op tijd profiteren van het lage tarief. Later bleek de overheid de overdrachtsbelasting toch op 2 procent te willen houden.

Daarnaast houdt het Kadaster de transacties van bestaande koopwoningen bij op het moment van transport bij de notaris. De periode tussen verkoop en transportatie van een woning bedraagt twee tot drie maanden. Eventuele verkopen in die tussenliggende tijd zijn dus nog niet in de cijfers van het Kadaster verwerkt.

Ten slotte registreerde het Kadaster vorige maand 14.313 nieuwe hypotheken tegen 14.517 in juli 2012. Dit is een afname van 1,4 procent. Wel belandden afgelopen maand minder huizen op een executieveiling: 175 woningen tegen 259 vorig jaar juli.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden