Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Huiseigenaar duurder uit met waterschapslasten

Geplaatst op 20 aug 2013 , bijgewerkt 20 aug 2013, 11:41

Huiseigenaren betalen gemiddeld 35 procent meer aan waterschapslasten dan huurders, zo blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statis...

Huiseigenaren betalen gemiddeld 35 procent meer aan waterschapslasten dan huurders, zo blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een woningbezitter met een gezin is gemiddeld 319 euro kwijt, terwijl een huurder 237 euro betaalt.

De cijfers bevestigen de uitkomsten van een onderzoek dat Vereniging Eigen Huis in januari dit jaar uitvoerde. Toen ageerde de vereniging ook al tegen het feit dat de hogere waterschapslasten steeds meer op woningbezitters worden afgewenteld, terwijl huurders, bedrijven en boeren relatief worden ontzien.

Volgens het CBS groeit het verschil tussen de waterschapslasten voor huurders en woningbezitters, zeker nu deze lasten dit jaar fors stijgen. Voor bijvoorbeeld de waterzuivering en de beheersing van het waterpeil, hanteren de waterschappen een speciale heffing voor woningeigenaren. Deze is dit jaar met 7,6 procent gestegen. De heffing voor ingezetenen, onder wie huurders, steeg ook, maar met 4,7 procent minder hard.

Grote prijsverschillen

Vrijwel alle waterschappen verhoogden hun tarieven. Woningbezitters zijn met 210 euro het goedkoopst af in het waterschap De Dommel rond Eindhoven. In het hoogheemraadschap Delfland moet met 434 euro twee keer zoveel worden betaald. Het prijsverschil wijt het CBS vooral aan de relatief hoge kosten voor waterzuivering.

De rekening voor de hogere waterschapslasten mag niet eenzijdig bij woningbezitters worden neergelegd, vindt Vereniging Eigen Huis. Voor lokale overheden zijn woningbezitters vaker een dankbare bron van inkomsten, maar huiseigenaren hebben het op dit moment al zwaar genoeg.

Vereniging Eigen Huis maakt zich daarnaast zorgen over de grote regionale verschillen in de waterschapstarieven. De vereniging pleit daarom voor een onderzoek naar een landelijke prijsstelling voor waterschapslasten.  

Lees ook het persbericht van Vereniging Eigen Huis over de hoge waterschapslasten uit januari

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.