Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Schadevergoeding voor ventilatieproblemen

Geplaatst op 27 aug 2013 , bijgewerkt 27 aug 2013, 15:45

Twee gezinnen uit Meppel en Amersfoort krijgen een flinke schadevergoeding voor gezondheidsklachten veroorzaakt door een slecht ba...

Twee gezinnen uit Meppel en Amersfoort krijgen een flinke schadevergoeding voor gezondheidsklachten veroorzaakt door een slecht balansventilatiesysteem. Het betreft hier twee huurwoningen.

De verhuurders betalen de schadevergoedingen van enkele tienduizenden euro’s. Er lopen in nog meer gemeenten onderhandelingen met verhuurders wegens klachten over de balansventilatiesystemen. Bewoners hebben onder meer long- en oogontstekingen en last van benauwdheid.

Warmteterugwin

Balansventilatie blaast en zuigt lucht mechanisch in en uit de woning.  Met afzonderlijke ventielen wordt lucht in of juist uit de woning geblazen. Meestal is daarbij een warmtewisselaar opgenomen in het systeem. Die verwarmt de frisse buitenlucht op, voordat het de woning wordt binnengeblazen.

Vathorst

De gezondheidsklachten veroorzaakt door balansventilatie spelen al jaren. In 2007 ontstond met name veel commotie in de wijk Vathorst in Amersfoort toen er een verband werd aangetoond tussen balansventilatie en gezondheidsklachten van de bewoners. Dit bleek uit een onderzoek van de GGD Eemland en het ministerie van VROM. Balansventilatie is op zich een prima systeem. De gezondheidsklachten werden destijds veroorzaakt door een slechte installatie van het systeem door bouwers en een gebrekkige voorlichting aan bewoners over hoe ze het beste onderhoud kunnen plegen aan de installatie. Vereniging Eigen Huis heeft toentertijd inwoners van Vathorst bijgestaan met praktische informatie over wat zij kunnen doen bij problemen met hun balansventilatie.

Informatiepunt Ventilatie

Heeft u balansventilatie en vragen over het systeem? Dan kunt u terecht bij het online Informatiepunt Ventilatie. Dit is een initiatief van Vereniging Eigen Huis, de Woonbond, de Vereniging Leveranciers Luchttechnische apparaten (VLA), VACpunt Wonen en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. 

Ga naar het Informatiepunt Ventilatie

Benieuwd of uw binnenklimaat gezond is? Doe onze Gezondwonen check

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers