Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

WOZ-proef slaat aan

Geplaatst op 04 sep 2013 , bijgewerkt 04 sep 2013, 22:00

De Amsterdamse fracties van VVD, D66 en Groen Links willen ook in deze gemeente meer betrokkenheid van burgers bij vaststelling van de WOZ-waarde. E...

De Amsterdamse fracties van VVD, D66 en Groen Links willen ook in deze gemeente meer betrokkenheid van burgers bij vaststelling van de WOZ-waarde. Een tweejarige proef hiermee in Tilburg was succesvol. Het aantal bezwaarschriften is in Tilburg duidelijk gedaald.
 
In 2013 controleerden ruim 1.600 mensen in Tilburg-Noord en Tilburg-West via internet de grondslagen voor hun WOZ-waarde. Als er onjuistheden zaten in gegevens als woninginhoud, oppervlakte, bouwjaar, waarde van verkochte referentiewoningen, ligging en staat van onderhoud, konden zij de ‘voormelding’ online corrigeren.

Het aantal bezwaarschriften tegen de WOZ-waarde is in Tilburg-Noord en -West gedaald van 2 procent in 2012 naar 1,3 procent in 2013. Het landelijk bezwaarpercentage ligt op 2,9 procent.
 
De voormelding verandert niets aan de verdere procedure rondom de WOZ. Mogelijkheden voor bezwaar en beroep blijven dus gewoon bestaan.

Vereniging Eigen Huis werkte actief mee aan de proef in Tilburg. De vereniging moedigt andere Nederlandse gemeenten aan om ook met voormeldingen te werken, om te komen tot een zo nauwkeurig mogelijke waardebepaling.
 
WOZ is de afkorting voor Wet waardering onroerende zaken. De WOZ-waarde wordt jaarlijks vastgesteld. Deze waarde is de basis voor onder meer het eigenwoningforfait, de onroerende zaakbelasting (OZB) en de schenk- en erfbelasting.

Meer over de WOZ
Nieuwsbericht juni 2012 'Weekers trekt herzieningsprocedure WOZ in'

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers