Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Huis kopen? Regel het nu

Geplaatst op 16 sep 2013 , bijgewerkt 16 sep 2013, 22:00

Als u in 2012 een woning heeft verkocht en in 2013 een andere woning koopt, is het slim om uiterlijk op oudejaarsdag 2013 de hypotheekakte te tekenen...

Als u in 2012 een woning heeft verkocht en in 2013 een andere woning koopt, is het slim om uiterlijk op oudejaarsdag 2013 de hypotheekakte te tekenen bij de notaris. Zo maakt u namelijk nog gebruik van het fiscale overgangsrecht. Ná 1 januari 2014 kan het fiscaal nadeel al snel oplopen tot duizenden of zelfs tienduizenden euro’s.

Het overgangsrecht speelt elk jaar, maar is nu extra belangrijk, omdat begin dit jaar de fiscale regels zijn veranderd. Het houdt in dat een woningbezitter na verkoop van een woning de oude (soepele) voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek kan meenemen, mits hij uiterlijk in het volgende kalenderjaar een nieuwe woning koopt. Wacht u langer met de aankoop van een nieuw huis, dan gelden de nieuwe (strengere) regels voor hypotheekrenteaftrek.

Per 1 januari 2013 zijn de regels voor hypotheekrenteaftrek veranderd. Voor nieuwe hypotheken kunt u alleen nog aftrek krijgen, als er wordt afgelost op de hypotheek.

Huizenkopers die te laat zijn voor de overgangsregeling, moeten hun nieuwe hypotheek volledig aflossen. Daarmee vervalt dan de hypotheekrenteaftrek over het eventuele aflossingsvrije deel van de nieuwe hypotheek. Opgeteld zorgt dit voor veel hogere maandlasten.

Meer over hypotheekrenteaftrek

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers