Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Beperkt risico bij traditionele Deense hypotheek

Geplaatst op 20 sep 2013 , bijgewerkt 20 sep 2013, 11:11

Vereniging Eigen Huis werkt samen met Solid Mortgages en De Hypotheekshop aan introductie van traditionele Deense hypotheken in Nederland. Deze hypot...

Vereniging Eigen Huis werkt samen met Solid Mortgages en De Hypotheekshop aan introductie van traditionele Deense hypotheken in Nederland. Deze hypotheken kennen lagere rentes dan Nederlandse hypotheken. De risico’s zijn beperkt.

De Telegraaf schreef gisteren dat bepaalde Deense hypotheken risicovol zijn. De krant doelt ten eerste op hypotheken met een korte looptijd (van maximaal tien jaar) en variabele rente. Nu de rente oploopt, kunnen deze woningbezitters in de problemen komen. Een andere grote groep betreft Deense huiseigenaren die een aflossingsvrije hypotheek hebben met een looptijd van tien jaar. Zij lopen het risico dat de bank na die tien jaar niet wil herfinancieren, vanwege gedaalde huizenprijzen.
 
Bij de Deense hypotheken die Vereniging Eigen Huis op het oog heeft, gaat het vooral om annuïteitenhypotheken met een looptijd van dertig jaar, die volledig worden afgelost tijdens de looptijd. In verreweg de meeste situaties zal het bovendien gaan om rentevaste periodes. Variabele rente wordt alleen verstrekt bij uitzondering en na zorgvuldige toetsing, is het plan. Per saldo zijn de risico’s van deze traditionele Deense hypotheken dus (zeer) beperkt.

Lagere rente

Deense hypotheken kunnen ook voor de Nederlandse markt aantrekkelijk zijn, omdat zij anders worden gefinancierd dan Nederlandse. Deense banken verstrekken het geld niet zelf aan de klant, maar treden alleen als intermediair op. De klant leent het geld direct op de kapitaalmarkt, waardoor de bank minder risico loopt. In ruil daarvoor krijgt de klant een lagere rente. Het renteverschil bedraagt momenteel circa 1 procentpunt.

Solid Mortgages, De Hypotheekshop en Vereniging Eigen huis streven er naar het Deense hypotheekmodel in de nazomer van 2014 op de Nederlandse markt te introduceren.

Nieuwsbericht 7 juni 2012

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers