Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

‘Elektriciteitsprijs omhoog door sluiten kolencentrales’

Geplaatst op 27 sep 2013 , bijgewerkt 27 sep 2013, 06:53

In het Nationaal Energieakkoord is vastgelegd dat vijf kolencentrales hun deuren sluiten. Volgens de Autoriteit Consument & Markt stijgt hierdoor...

In het Nationaal Energieakkoord is vastgelegd dat vijf kolencentrales hun deuren sluiten. Volgens de Autoriteit Consument & Markt stijgt hierdoor de elektriciteitsprijs voor de consument en zijn de milieuvoordelen beperkt.

Dit concludeert de toezichthouder na een analyse van de afspraak.

 ‘Wij hebben geconstateerd dat de afspraak van de energiebedrijven leidt tot nadelen voor de consument. Door de afspraak stijgt de energierekening van consumenten, omdat de productiecapaciteit wordt beperkt. Daarbij hebben wij vastgesteld dat de door partijen aangedragen voordelen voor het milieu te beperkt zijn om de nadelen te compenseren’, zegt Henk Don, bestuurslid van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Omdat de milieuvoordelen niet zodanig groot zijn dat zij de hogere energierekening voor de Nederlandse consument compenseren, komt de afspraak in strijd met de regels die concurrentiebeperking tussen bedrijven verbieden.

De ACM is niet de eerste organisatie die kritiek uit op afspraken uit het Nationaal Energieakkoord. Volgens het  Energieonderzoek Centrum Nederland en het Planbureau voor de Leefomgeving zijn de vastgelegde maatregelen niet voldoende om de doelstellingen van het akkoord waar te maken. Daarbij becijferde het Economisch Instituut voor de Bouw dat het Nationaal Energieakkoord tot minder welvaart zal leiden.

In het Nationaal Energieakkoord zijn afspraken vastgelegd over energiebesparing en duurzaamheid. Vereniging Eigen Huis heeft het akkoord niet getekend. Claudia Umlauf, beleidsadviseur: ‘Het akkoord biedt de mogelijkheid om nog onbekende, mogelijk strengere maatregelen in te voeren als de beoogde besparingsdoelen met de huidige stimulerende maatregelen niet worden gehaald. Woningbezitters kunnen op kosten worden gejaagd, of worden wellicht verplicht hun huis te isoleren. Daar kunnen wij als belangenbehartiger van woningbezitters niet zomaar een vrijbrief voor geven.’

Meer informatie

Dossier Nationaal Energieakkoord

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.