Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Week van de Veiligheid 2013

Geplaatst op 08 okt 2013 , bijgewerkt 08 okt 2013, 13:17

Elk jaar wordt in week 41, dit jaar van 7 tot en met 12 oktober, de nationale Week van de Veiligheid gehouden. Doel is het thema preve...

Elk jaar wordt in week 41, dit jaar van 7 tot en met 12 oktober, de nationale Week van de Veiligheid gehouden. Doel is het thema preventie extra onder de aandacht te brengen en iedereen bewust te maken van zijn eigen verantwoordelijkheden.

Met de donkere wintermaanden voor de deur is week 41 daarvoor het ideale moment. De ervaring leert dat vooral in de wintermaanden de criminaliteit stijgt. Branche- en koepelorganisaties in tal van sectoren, gemeenten, politie en Openbaar Ministerie organiseren in de Week van de Veiligheid een breed scala aan activiteiten. Hiermee willen zij ondernemers en burgers stimuleren met het thema veiligheid aan de slag te gaan. Het ministerie van Veiligheid en Justitie ondersteunt de Week van de Veiligheid.

Donkere Dagen Offensief

Aanvullend surveilleert de politie de komende periode meer om woninginbraken en overvallen te voorkomen in het kader van het Donkere Dagen Offensief. Deze misdrijven komen tussen oktober en april veel vaker voor dan in de zomerperiode. Ook wordt de hulp van burgers ingeroepen. Hen wordt gevraagd goed een oogje in het zeil te houden in hun eigen wijk. Dit kan door bijvoorbeeld deel te nemen in Burgernet.

Wetsvoorstel

Ook Vereniging Eigen Huis wil het aantal woninginbraken naar beneden krijgen. Twee jaar geleden pleitte de vereniging er daarom al voor dat burgers onder strikte voorwaarden beelden van inbrekers zelf openbaar mogen maken. Halverwege vorig jaar werd mede naar aanleiding hiervan een wetsvoorstel door de ministerraad uitgebracht, maar vooralsnog is er niets mee gedaan. De vereniging is er nog steeds van overtuigd dat dit een van de instrumenten kan zijn om inbraken terug te dringen. In een brief aan minister Opstelten is verzocht om vaart te maken met dit wetsvoorstel.

Lees meer over de Week van de veiligheid

Beveilig uw huis goed, bekijk de inbraakpreventietips

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers