Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NVM: herstel woningmarkt zet door

Geplaatst op 10 okt 2013 , bijgewerkt 10 okt 2013, 09:48

Het herstel van de woningmarkt zet door. In de afgelopen drie maanden zijn naar schatting 30.700 huizen verkocht. Dit is een toename van 10...

Het herstel van de woningmarkt zet door. In de afgelopen drie maanden zijn naar schatting 30.700 huizen verkocht. Dit is een toename van 10 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De gemiddelde woningprijs is vergeleken met een jaar eerder wel met 3,6 procent afgenomen. Toch lijken sterke prijsdalingen voorlopig tot het verleden te behoren. In het derde kwartaal van dit jaar vlakten de huizenprijzen met slechts 0,6 procent af. De prijs waarvoor een gemiddelde Nederlandse woning nu wordt verkocht, ligt nu op 205.000 euro.

'De prijsdaling blijft relatief beperkt', zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. 'Deze trend zet zich naar verwachting door. In de komende periode zullen de prijsdalingen naar verwachting verder afzwakken.'

Niet heel het land profiteert van de gestegen woningverkoop. In de bekende krimpregio's aan de randen van het land, de omgeving Oss-Veghel en ten oosten van Arnhem blijft het herstel achter. Daar staat tegenover dat vooral universiteitssteden als Leiden, Enschede en Eindhoven opvallend goed presteren, naast de traditioneel geliefde steden Amsterdam en Groningen.

'Crisismoe'

De NVM wijst de verbeterde betaalbaarheid van woningen door de afgenomen huizenprijzen en lage rente aan als een belangrijke oorzaak voor het doorgezette herstel. Volgens de makelaarsvereniging zijn veel consumenten 'crisismoe', waardoor veel uitstelde verhuiswensen alsnog doorgang vinden. De voorzichtig optimistische signalen vanuit de banken en de politiek over de woningmarkt dragen aan dit sentiment bij. Dit blijkt onder andere ook uit de Eigen Huis Marktindicator, die al enige maanden een toenemend consumentenvertrouwen in de woningmarkt signaleert.

Ondanks de zwarte cijfers over het derde kwartaal waakt de NVM voor te veel optimisme. 'Er is nog veel onduidelijkheid over de aangekondigde bezuinigingen van de overheid en het effect daarvan op de koopkracht', zegt Hukker. 'Die onzekerheid werkt met name door op de woningmarkt: het maakt consumenten voorzichtig en afwachtend.'

Of de woningmarkt definitief opkrabbelt, is pas op z'n vroegst volgend jaar te zeggen, stelt de NVM. 'In de zomer van 2014 bij de bekendmaking van de cijfers over het tweede kwartaal kunnen we pas echt de balans opmaken', zegt Hukker.

Bekijk de Eigen Huis Marktindicator
Lees meer over de situatie op de woningmarkt

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers