Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Zware aardbevingen al veel eerder te voorspellen

Geplaatst op 14 okt 2013 , bijgewerkt 14 okt 2013, 11:15

Gaswinningsbedrijf NAM en het KNMI hadden al in 2004 kunnen weten dat de gaswinning in Groningen zou leiden tot aardbevingen met een kracht van vijf ...

Gaswinningsbedrijf NAM en het KNMI hadden al in 2004 kunnen weten dat de gaswinning in Groningen zou leiden tot aardbevingen met een kracht van vijf op de schaal van Richter. Dat stelt voormalig NAM-ingenieur Adriaan Houtenbos in NRC Handelsblad op basis van eigen onderzoek.

Hij vindt dat de NAM en het KNMI de bevolking hebben misleid. De aardbevingen als gevolg van gaswinning zijn sinds de eeuwwisseling zo voorspelbaar als een klok, stelt hij in de krant: 'De deskundigen van NAM en KNMI moeten die voorspelbaarheid hebben gezien. Een maatschappelijk verantwoord opererend bedrijf meldt dat ook. Maar dit hebben ze tegenover de bevolking stil gehouden.'

Gewonden

De eerste klap boven een kracht van vier op de schaal van Richter is bij het huidige productieniveau nog dit jaar te verwachten, aldus de ingenieur. De eerste boven vijf op de schaal van Richter in 2029, over zestien jaar. Daarbij kunnen ook gewonden vallen.

Minister Kamp van Economische Zaken laat momenteel een aantal onderzoeken uitvoeren en besluit in december of de gasproductie omlaag gaat. Houtenbos heeft vraagtekens bij de onderzoeken. De onderzoekers zijn volgens hem voor hun informatie afhankelijk van de NAM en de staat. Gezien de miljarden die het gas de schatkist oplevert, sluiten de financiële consequenties volgens hem een evenwichtige belangenafweging uit.

NAM heeft laten weten geïnteresseerd te zijn in het onderzoek van Houtenbos en met hem om tafel te willen.

Zie ook:

Hoe VEH inwoners Groningen steunt

Dossier Gaswinning Groningen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.