Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Verzekeraar kan brandschade verhalen op VvE

Geplaatst op 23 okt 2013 , bijgewerkt 23 okt 2013, 10:44

Brandverzekeraars kunnen met ingang van het nieuwe jaar schade bij bedrijfspanden verhalen op de veroorzaker. De brand moet dan aantoonbaar het gevol...

Brandverzekeraars kunnen met ingang van het nieuwe jaar schade bij bedrijfspanden verhalen op de veroorzaker. De brand moet dan aantoonbaar het gevolg zijn van stelselmatige overtreding van veiligheidsvoorschriften of onzorgvuldig handelen. De regeling geldt ook voor verenigingen van eigenaren met zakelijke verzekeringen.

Het Verbond van Verzekeraars maakte dit bekend. De nieuwe Bedrijfsregeling Brandregres gaat op 1 januari 2014 in. Het Verbond verwacht dat het in de praktijk niet of nauwelijks zal voorkomen dat een verzekeraar de schade verhaalt op een VvE.

Brandverzekeraars hebben wettelijk het recht om een uitgekeerde schadevergoeding te verhalen op de veroorzaker van de schade, particulier of bedrijf, maar maken daar in de praktijk nauwelijks gebruik van. Ze hebben de afspraak geheel af te zien van hun verhaalsrecht op particulieren en het verhaalsrecht op bedrijven tot niet meer dan 500.000 euro per gebeurtenis uit te oefenen. Maar brandschades bij bedrijven zijn vaak veel groter dan 500.000 euro.

Aansprakelijkheidsverzekering herzien

De afgelopen jaren kwam deze afspraak tussen verzekeraars ter discussie. Op de algemene ledenvergadering van het Verbond afgelopen juni is ingestemd met de nieuwe Bedrijfsregeling Brandregres. Daarmee is de oude bovengrens van 500.000 euro afgeschaft. Bedrijven kunnen dan nadrukkelijker worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid brandveiligheid te vergroten en brandpreventie te stimuleren.

Het Verbond wijst erop dat bedrijven hun aansprakelijkheidsverzekeringen mogelijk moeten herzien en bekijken of verzekerde sommen in de nieuwe situatie nog voldoen. Voor particulieren blijft de oude regeling van kracht.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.