Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Pak burenoverlast aan via Gemeentewet'

Geplaatst op 23 okt 2013 , bijgewerkt 23 okt 2013, 11:43

De Gemeentewet moet worden aangepast om ernstige burenoverlast tegen te gaan. Hiervoor pleit jurist Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen. B...

De Gemeentewet moet worden aangepast om ernstige burenoverlast tegen te gaan. Hiervoor pleit jurist Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen. Burgemeesters hebben volgens hem te weinig juridische middelen om zich misdragende woningeigenaren aan te pakken.

Huisuitzettingen van overlastgevers worden vaak door de rechter tegengehouden, concludeert Vols in zijn promotieonderzoek naar burenoverlast in Nederland, Engeland, Wales en Belgiƫ. De Nederlandse wetgeving zou moeten worden aangepast naar Brits voorbeeld, stelt Vols. Lokale overheden kunnen in het Verenigd Koninkrijk ernstig hinderlijke buren dwingen hun gedrag aan te passen op straffe van huisuitzetting.

'In Nederland kun je dan denken aan een boete samen met een gedragsaanwijzing', zegt Vols. 'Een woningeigenaar wordt dan eerder voor de keuze gesteld: de steeds blaffende hond afstaan, of de woning gedwongen verlaten. Als Artikel 174a van de Gemeentewet wordt aangepast, wordt een einde gemaakt aan de praktische onkwetsbaarheid van overlastveroorzakers.'

Een dergelijke aanpassing van de Gemeentewet zou vooral consequenties hebben voor woningbezitters die zich asociaal gedragen. Huurders die zich misdragen riskeren veel sneller een huisuitzetting. Volgens Vols is het onterecht dat de wet niet voorziet in een effectieve aanpak voor overlastgevende huiseigenaren. Als lokale overheden ze kunnen dwingen hun gedrag aan te passen, kan ook een huisuitzetting worden voorkomen, aldus Vols.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.