Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Soepel maatwerk nodig bij echtscheiding

Geplaatst op 24 okt 2013 , bijgewerkt 24 okt 2013, 12:23

Vereniging Eigen Huis vindt dat hypotheekverstrekkers soepel maatwerk dienen te leveren bij echtscheiding. Dat voorkomt veel onnodige problemen, zoa...

Vereniging Eigen Huis vindt dat hypotheekverstrekkers soepel maatwerk dienen te leveren bij echtscheiding. Dat voorkomt veel onnodige problemen, zoals gedwongen verkoop.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelde dinsdag dat hypotheekverstrekkers bij relatiebreuk niet strak aan de gebruikelijke hypotheektoets hoeven vast te houden. Die strenge regels brengen namelijk steeds meer scheidende paren in de problemen, vooral sinds 1 januari 2013. Sinds die datum is het niet meer mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Volledige (annuïtaire of lineaire) aflossing in dertig jaar is nu namelijk verplicht. Daarnaast worden de inkomensnormen van hypotheekverstrekkers de laatste jaren elk jaar strenger.

Paren die nu gaan scheiden, worden hard geconfronteerd met deze verscherpingen. Als een van de partners in het huis wil blijven wonen, dient hij of zij namelijk de andere partner uit te kopen. Meestal staat de hypotheek op beide namen. De blijvende partner moet dan het hypotheekdeel van de ander overnemen op basis van de nieuwe, strengere regels. Hij of zij sluit dan immers een nieuwe hypotheek.

Nieuwe normen

Dat betekent ten eerste dat de blijvende partner meteen moet beginnen met aflossen, waardoor de maandelijkse lasten vaak met honderden euro’s toenemen. Lastiger is nog dat de bank regelmatig de hypotheek niet op één naam wil voortzetten, omdat het inkomen van de blijvende partner niet meer voldoet aan de nieuwe normen. Zelfs als deze man of vrouw al jaren de volledige hypotheek op eigen inkomen heeft betaald, doen hypotheekverstrekkers moeilijk, is de praktijk.

De AFM stelt nu dat de wet zo’n strenge aanpak niet vereist. Het gaat om maatwerk, zegt de toezichthouder. Soms zijn de strenge normen wel verantwoord, soms niet.

Bijzondere situaties

Vereniging Eigen Huis krijgt dit jaar een toenemend aantal telefoontjes van leden in echtscheiding, die vanwege de starre houding van banken 'klem' zitten in hun woonsituatie. De vereniging is blij dat nu ook de AFM heeft verklaard dat bij scheiding maatwerk geboden is. Het uitgangspunt is dat gedwongen verkoop zo veel mogelijk moet worden voorkomen, omdat financiële problemen daardoor vaak alleen maar verergeren.

De reguliere hypotheeknormen zijn vooral van toepassing voor het aangaan en verhogen van een hypotheek, en minder geschikt voor bijzondere situaties als echtscheiding. Bij echtscheiding brengt maatwerk een duurzame, verantwoorde oplossing dichterbij.

Lees het AFM-bericht
'Gedwongen verkoop neemt sterk toe'
Meldpunt betalingsproblemen 

 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers