Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Kamp stelt besluit gaswinning Groningen uit

Geplaatst op 29 okt 2013 , bijgewerkt 29 okt 2013, 13:46

Minister Kamp heeft zijn besluit over de gaswinning in Groningen uitgesteld tot januari. Hij heeft meer tijd nodig voor de afweging van belangen en ...

Minister Kamp heeft zijn besluit over de gaswinning in Groningen uitgesteld tot januari. Hij heeft meer tijd nodig voor de afweging van belangen en onderzoeksresultaten, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder stelde Kamp voor het einde van dit jaar een besluit te nemen. De elf onderzoeken die de minister laat doen worden in november afgerond. Dan krijgt Kamp ook een advies van een onafhankelijke stuurgroep over de onderzoeken.

Gaswinning

Op 1 december dient de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) op basis van de onderzoeksresultaten een winningsplan in. Daarin staat hoe het bedrijf de komende jaren gas wil winnen, en wat het bedrijf wil doen om de kans op meer en zwaardere aardbevingen te verkleinen en de gevolgen van de bevingen te beperken. Dit plan wordt vervolgens beoordeeld door Staatstoezicht op de Mijnen en de Technische Commissie Bodembeweging op onder meer veiligheid.

Het kabinet neemt dan in januari een ontwerp-besluit over de gaswinning op basis van alle onderzoeken, adviezen en het winningsplan van de NAM. De minister stelt dat in Groningen te komen toelichten.

Prijsontwikkeling huizen

Minister Kamp schrijft in zijn brief verder dat de prijsontwikkeling van woningen in het aardbevingsgebied ook in het tweede kwartaal van dit jaar niet significant afwijkt van die van woningen in referentiegebieden. De methode van onderzoek is na de eerste meting op een aantal punten aangepast.

Het aantal aardbevingen in het gaswinningsgebied in Groningen is de laatste jaren toegenomen. Sinds de zware aardbeving van 16 augustus 2012 in Huizinge kwamen bij de NAM ruim tienduizend schademeldingen binnen. Vereniging Eigen Huis vindt dat het bedrijf alle schade ontstaan door gaswinning, dus ook de waardevermindering van woningen, moet vergoeden.

Lees ook dossier Gaswinning Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers