Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Hof: appartement verhuren aan toerist mag niet

Geplaatst op 30 okt 2013 , bijgewerkt 30 okt 2013, 15:08

Eigenaren van appartementen mogen hun woning niet voor korte tijd verhuren aan toeristen. De rechter ziet dit als bedrijfsmatige exploitatie. Dat bl...

Eigenaren van appartementen mogen hun woning niet voor korte tijd verhuren aan toeristen. De rechter ziet dit als bedrijfsmatige exploitatie. Dat blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam.

De zaak draaide om een eigenaar die zijn appartement regelmatig voor periodes korter dan een maand verhuurde aan toeristen. Hij adverteerde daarvoor op internet en bood het appartement aan voor een bedrag van 1222 tot 1445 euro per week. Hijzelf verbleef in deze periodes elders.

Zijn appartement maakt deel uit van een complex van dertig appartementen, waarvan het grootste deel woningen zijn en een aantal op de begane grond bedrijfsruimten. In de splitsingsakte is onderscheid gemaakt in het gebruik van de appartementen als woning of bedrijfsruimte. Ook stelt de akte dat van dit gebruik slechts mag worden afgeweken met toestemming van de vereniging van eigenaren.

Bed & breakfast

De zaak kwam voor de rechter nadat de vereniging van eigenaren tijdens een vergadering in oktober 2012 besloot dat 'short stay'-, hotel-, en bed en breakfast-activiteiten voor periodes korter dan een maand niet zijn toegestaan. De eigenaar verzocht de rechtbank te verklaren dat het verhuren van zijn appartement op deze manier wel mocht. De rechter ging daarin bij zijn uitspraak in januari niet mee, waarna de eigenaar in hoger beroep ging.

In het Eigen Huis Magazine van oktober besteedde Henriëtte Prast in haar column aandacht aan Airbnb, een internationale organisatie die eigenaren helpt bij het per nacht verhuren van hun woning of deel daarvan aan toeristen. Over het stuk waren veel vragen van leden binnen gekomen bij Vereniging Eigen Huis.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers