Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VCMB waarschuwt voor te hoge incassokosten

Geplaatst op 05 nov 2013 , bijgewerkt 05 nov 2013, 15:01

Veel incassobureaus brengen nog altijd meer incassokosten in rekening dan wettelijk is toegestaan. Ze profiteren van de gebrekkige kennis daarover va...

Veel incassobureaus brengen nog altijd meer incassokosten in rekening dan wettelijk is toegestaan. Ze profiteren van de gebrekkige kennis daarover van consumenten, zo stelt Het Verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB) op basis van eigen onderzoek.

Sinds juli vorig jaar zijn de kosten die organisaties mogen berekenen als facturen niet op tijd worden betaald bij wet geregeld in de WIK (Wet Normering Buitengerechtelijke Incassokosten).

Bedrijven berekenen volgens het VCMB bij aanmaningen echter nog altijd kosten die ze sinds de veranderde wetgeving helemaal niet meer in rekening mogen brengen. Het gaat onder meer om administratie- en herinneringskosten. 'Het zijn geen incidenten', aldus een woordvoerder.

Zelf controleren

'Bij elkaar opgeteld gaat het om hoge bedragen', stelt VCMB-voorzitter Mannes Westhuis in het persbericht over de kwestie. 'We roepen mensen daarom op hun aanmaningen goed te controleren.' Vaak zitten de onterecht in rekening gebrachte kosten verstopt, Westhuis raadt daarom aan bij twijfel een expert te laten meekijken.

De incassokosten mogen nooit meer dan vijftien procent van het totaalbedrag op de factuur bedragen. Het minimumbedrag is veertig euro. Het VCMB heeft op zijn website een calculator geplaatst waarmee mensen de juiste incassokosten zelf kunnen uitrekenen.

Zie ook: VEH: ook zorgplicht banken na gedwongen verkoop

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers