Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Vrije keuze van advocaat met rechtsbijstandverzekering

Geplaatst op 07 nov 2013 , bijgewerkt 07 nov 2013, 14:12

Mensen met een rechtsbijstandverzekering mogen zelf hun advocaat kiezen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese U...

Mensen met een rechtsbijstandverzekering mogen zelf hun advocaat kiezen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Op dit moment biedt geen van de grote verzekeraars dit recht bij procedures waarbij een advocaat niet verplicht is. Het gaat dan vooral om procedures bij de kanton- en de bestuursrechter. Rechtsbijstandverzekeraars laten vaak geschillen behandelen door hun eigen medewerkers, die geen advocaat zijn. Dat drukt de kosten en de premies. De uitspraak betekent dat veel verzekeraars hun voorwaarden moeten aanpassen.

DAS

De uitspraak is overigens tot stand gekomen door vragen van de Hoge Raad in verband met een rechtszaak die een verzekerde tegen DAS heeft aangespannen. DAS stelt in die voorwaarden dat het in beginsel zelf rechtshulp verleent, tenzij de verzekeraar zelf beslist dat de zaak mag worden uitbesteed.

Kosten

Als verzekerden vaker een externe advocaat inschakelen, gaan de kosten voor rechtsbijstand waarschijnlijk flink omhoog. Verzekeraars berekenen dit vervolgens door aan hun klanten, door middel van hogere premies. Het Verbond van Verzekeraars heeft laten weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Het vreest dat goed betaalbare juridische hulp in het gedrang komt.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid