Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Vrije keuze van advocaat met rechtsbijstandverzekering

Geplaatst op 07 nov 2013 , bijgewerkt 07 nov 2013, 14:12

Mensen met een rechtsbijstandverzekering mogen zelf hun advocaat kiezen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese U...

Mensen met een rechtsbijstandverzekering mogen zelf hun advocaat kiezen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Op dit moment biedt geen van de grote verzekeraars dit recht bij procedures waarbij een advocaat niet verplicht is. Het gaat dan vooral om procedures bij de kanton- en de bestuursrechter. Rechtsbijstandverzekeraars laten vaak geschillen behandelen door hun eigen medewerkers, die geen advocaat zijn. Dat drukt de kosten en de premies. De uitspraak betekent dat veel verzekeraars hun voorwaarden moeten aanpassen.

DAS

De uitspraak is overigens tot stand gekomen door vragen van de Hoge Raad in verband met een rechtszaak die een verzekerde tegen DAS heeft aangespannen. DAS stelt in die voorwaarden dat het in beginsel zelf rechtshulp verleent, tenzij de verzekeraar zelf beslist dat de zaak mag worden uitbesteed.

Kosten

Als verzekerden vaker een externe advocaat inschakelen, gaan de kosten voor rechtsbijstand waarschijnlijk flink omhoog. Verzekeraars berekenen dit vervolgens door aan hun klanten, door middel van hogere premies. Het Verbond van Verzekeraars heeft laten weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Het vreest dat goed betaalbare juridische hulp in het gedrang komt.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers