Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Meer duidelijkheid over btw op zonnepanelen

Geplaatst op 08 nov 2013 , bijgewerkt 08 nov 2013, 12:56

Huiseigenaren die energie opwekken met zonnepanelen en energie terugleveren aan het netwerk, zijn volgens de Belastingdienst ondernemers. Vrijdag zij...

Huiseigenaren die energie opwekken met zonnepanelen en energie terugleveren aan het netwerk, zijn volgens de Belastingdienst ondernemers. Vrijdag zijn meer details en voorwaarden bekendgemaakt.

Naar aanleiding van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak Fuchs stelde staatssecretaris Weekers van Financiën in september dat mensen die via zonnepanelen energie opwekken, en dit voor een vergoeding terug leveren aan de energieleverancier, voor de btw als ondernemer worden aangemerkt.

Kleine-ondernemersregeling

De overheid publiceerde vrijdag een document met de meest gestelde vragen en antwoorden. Het document meldt onder andere dat de Belastingdienst ervan uit gaat dat particuliere eigenaren van zonnepanelen onder de Kleine-ondernemersregeling vallen en alleen belasting hoeven te betalen over de terug geleverde stroom als het af te dragen btw-bedrag hoger is dan € 1.345. Huishoudens bereiken dit bedrag in de praktijk niet. Consumenten die de btw van de aanschaf en de installatie van zonnepanelen terug willen vragen, moeten zich bij de Belastingdienst wel melden als ondernemer.

Meer informatie

Lees het document met vragen en antwoorden
Meer informatie over het verzoek om ontheffing
Lees meer over de zaak Fuchs
Lees het nieuwsbericht: btw-plicht voor opgewekte stroom (26 september)
Lees meer over zonne-energie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers