Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

SNS Bank mag stunten met rente

Geplaatst op 20 nov 2013 , bijgewerkt 20 nov 2013, 23:00

Goed nieuws voor woningbezitters: SNS REAAL mag stunten met hypotheekrente, ondanks de nationalisatie en de eerder dit jaar ontvangen staatssteun. De...

Goed nieuws voor woningbezitters: SNS REAAL mag stunten met hypotheekrente, ondanks de nationalisatie en de eerder dit jaar ontvangen staatssteun. De Europese Commissie beperkt de staatsbank niet bij de prijsvorming, zei minister Dijsselbloem (Financiën) gisteren.

SNS REAAL, het moederbedrijf van SNS Bank, maakte in augustus al duidelijk graag te willen prijsvechten. Inmiddels heeft SNS Bank enkele stapjes in die richting gezet.

Sinds 2009 is de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt beperkt, omdat diverse banken tijdens de bankencrisis staatssteun ontvingen. Eerder mochten ABN AMRO, Aegon en ING geen prijsleider zijn, als strafmaatregel voor de staatssteun. Momenteel heeft alleen ABN AMRO nog een stuntverbod, dat mogelijk afloopt op 5 april 2014.

Rentebarometer

Vereniging Eigen Huis protesteert al enkele jaren tegen de overwinsten die banken op hypotheken kunnen maken, omdat er te weinig concurrentie is. Samen met de Universiteit van Amsterdam maakt de vereniging daarom de Eigen Huis Rentebarometer, die de overwinsten laat zien.

Dit jaar zijn de overwinsten gedaald, volgens deze barometer. Vereniging Eigen Huis juicht de ruimte voor SNS Bank om te stunten toe, maar blijft kritisch. Dat banken hun rente mógen verlagen, wil immers nog niet zeggen dat ze het ook voor alle rentetarieven doen.

Gerelateerde berichten:
Lagere rentes bij SNS Bank (15-08-2013)
CPB bevestigt te hoge hypotheekrente (15-02-2013)
Stop overwinst hypotheekrente (11-02-2013)
Concurrentiegebrek stuwt hypotheekrente (04-02-2013)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers