Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Betere beslagvrije voet nodig

Geplaatst op 21 nov 2013 , bijgewerkt 21 nov 2013, 23:00

Vereniging Eigen Huis heeft 20 november deelgenomen aan een ronde tafel bijeenkomst over de beslagvrije voet. Doel van de gesprekken is te komen tot...

Vereniging Eigen Huis heeft 20 november deelgenomen aan een ronde tafel bijeenkomst over de beslagvrije voet. Doel van de gesprekken is te komen tot een vereenvoudigde en verbeterde regeling voor de beslagvrije voet, die nu nog vooral op sociale huurders is afgestemd.

Schuldeisers kunnen een deurwaarder vragen loonbeslag te leggen op het inkomen van hun schuldenaar. Dat betekent dat de schuldeiser het maandelijkse loon of pensioen ontvangt, na aftrek van de beslagvrije voet, waarmee de schuldenaar een aantal vaste lasten moet betalen. De beslagvrije voet is nu 90 procent van de bijstandsnorm. Dat komt neer op ongeveer € 930 bruto per maand voor een alleenstaande ouder.

Binnen de beslagvrije voet is een bedrag van € 194,74 gereserveerd voor maandelijkse woonlasten. Voor een tweepersoonshuishouden tussen 23 en 65 jaar mag hierbij € 257,22 worden opgeteld. Voor woningbezitters is ook dit totaalbedrag meestal nog veel te laag om de maandelijkse hypotheeklasten te kunnen betalen. Vereniging Eigen Huis pleit er daarom voor om bij de vaststelling van de beslagvrije voet rekening te houden met de specifieke lasten die horen bij het bezit van een eigen woning. In september vroeg de vereniging hier al aandacht voor in een knelpuntenbrief aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Pre-advies

De ronde tafel gesprekken vinden plaats op initiatief van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Sinds mei onderzoekt de KBvG, onder meer via deze gesprekken, de mogelijkheden om de berekening van de beslagvrije voet te vereenvoudigen.

De volgende partijen nemen deel aan de ronde tafel gesprekken: Belastingdienst, Bureau Wsnp, LOSR, MKB Nederland, Nibud, NVVK, Nationale Ombudsman, Recofa, Sociale Dienst (van de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht), SVB, UWV en Vereniging Eigen Huis.

Het onderzoek van de KBvG mondt naar verwachting in juni 2014 uit in een pre-advies aan staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie.

Knelpuntenbrief aan staatssecretaris Klijnsma
Meer over loonbeslag en beslagvrije voet

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.