Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NAM dient gaswinningsplan Groningen in

Geplaatst op 02 dec 2013 , bijgewerkt 02 dec 2013, 14:21

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft op vrijdag 30 november een nieuw gaswinningsplan ingediend bij minister Kamp van Economische Zaken. ...

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft op vrijdag 30 november een nieuw gaswinningsplan ingediend bij minister Kamp van Economische Zaken. De studies waarop het plan is gebaseerd, zijn afgerond en bij de minister ingediend.

Dit meldt het bedrijf op zijn website. In het plan staat hoe de NAM de komende jaren in Groningen gas wil winnen, en wat het bedrijf wil doen om de kans op meer en zwaardere aardbevingen te verkleinen en de gevolgen van de bevingen te beperken. Het plan is nog niet openbaar. Het moet nog worden beoordeeld door Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de Technische Commissie Bodembeweging op onder meer veiligheid.

Het kabinet neemt in januari een ontwerpbesluit over de gaswinning op basis van alle onderzoeken, adviezen en het winningsplan van de NAM. Dan worden ook de inhoud van het gaswinningsplan en de onderliggende documenten bekendgemaakt.

Rechter

Ondertussen hebben gedupeerde huizenbezitters, verenigd in de Stichting Waardedaling door Aardbevingen Groningen (WAG), laten weten naar de rechter te stappen, zo melden diverse media. De gedupeerden stellen de NAM en mogelijk ook de Staat aansprakelijk voor waardedaling van hun woningen als gevolg van de aardbevingen. Ze worden bijgestaan door vastgoedadvocaat Pieter Huitema van het Groningse De Haan advocaten.

Volgens minister Kamp week de prijsontwikkeling van woningen in het aardbevingsgebied ook in het tweede kwartaal van dit jaar niet significant af van die van woningen in referentiegebieden. Vereniging Eigen Huis vindt dat de NAM alle schade ontstaan door gaswinning, dus ook de waardevermindering van woningen, moet vergoeden.

Zie ook:
Dossier Gaswinning Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers