Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Nieuw verzilverproduct op komst

Geplaatst op 05 dec 2013 , bijgewerkt 05 dec 2013, 14:28

Het bedrijf Lommerhuizen gaat vanaf januari een verzilverproduct aanbieden. Mensen die een woning met overwaarde hebben, kunnen daarmee hun woning ve...

Het bedrijf Lommerhuizen gaat vanaf januari een verzilverproduct aanbieden. Mensen die een woning met overwaarde hebben, kunnen daarmee hun woning verkopen en weer terug huren. Dit kan een oplossing zijn voor mensen die op papier rijk zijn, maar moeite hebben om rond te komen.

Er wordt al jaren gesproken over het vrijmaken van overwaarde. Vooral voor ouderen kan dit interessant zijn, omdat zij vaak beschikken over een – grotendeels afbetaalde – woning  met overwaarde. Hun geld zit als het ware in stenen. De Taskforce Verzilveren, die wetenschappers,  Vereniging Eigen Huis en dertien andere organisaties verenigt, heeft in mei 2013 een rapport over dit onderwerp overhandigd aan minister Blok van Wonen.

Verkopen en terug huren

Het nieuwe product van het in Amersfoort gevestigde Lommerhuizen is geen hypotheek, maar een constructie waarbij de woning wordt verkocht en weer verhuurd aan de voormalige eigenaar. Lommerhuizen koopt de woning voor 85 tot 90 procent van de waarde die een onafhankelijke taxateur vaststelt. Als er nog een hypotheek is, lost Lommerhuizen die eerst af. Na verrekening van kosten en het honorarium van Lommerhuizen resteert de overwaarde, die wordt verdeeld. Een deel komt direct op de bankrekening van de verkoper, die daardoor meer te besteden krijgt. Een ander deel gaat naar Lommerhuizen, als vooruitbetaalde huur voor een afgesproken periode. Dat is maximaal tien jaar.

Maximaal tien jaar

Vereniging Eigen Huis is blij met extra mogelijkheden om overwaarde te verzilveren, maar benadrukt dat het steeds gaat om maatwerk. Hierbij beschouwt de vereniging de maximum huurperiode die Lommerhuizen hanteert als een speciaal aandachtspunt. Na afloop van die periode moet de bewoner namelijk verhuizen óf de marktconforme huur gaan betalen. Die kan fors hoger zijn dan de huur tijdens de eerste tien jaar.

Tot nu toe biedt alleen Florius (een dochterbedrijf van ABN Amro) een verzilverhypotheek aan.

Dossier verzilveren overwaarde 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.