Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Studieschuld vaak verzwegen bij hypotheekaanvraag

Geplaatst op 09 dec 2013 , bijgewerkt 09 dec 2013, 10:59

Bijna veertig procent van de afgestudeerden meldt een studieschuld niet bij een hypotheekaanvraag. Dit blijkt uit onderzoek van het Bureau Kredi...

Bijna veertig procent van de afgestudeerden meldt een studieschuld niet bij een hypotheekaanvraag. Dit blijkt uit onderzoek van het Bureau Krediet Registratie (BKR) uit Tiel.

Bijna de helft van de ruim vijfhonderd respondenten zegt niet te weten dat een eventuele studieschuld moet worden gemeld bij een geldverstrekker. Een kleine veertien procent meldt de schuld niet omdat deze nog moet worden afgelost. Zeven procent zegt de studieschuld met opzet te verzwijgen.

Een studieschuld staat overigens niet geregistreerd bij het BKR, maar bij de Dienst Uitvoering Onderwijs, de voormalige Informatie Beheer Groep in Groningen. Geldverstrekkers vragen in de regel wel naar een studieschuld bij een hypotheekaanvraag, maar kunnen deze dus niet toetsen bij het BKR.

Overkreditering

Het BKR pleit er bij minister Bussemaker van Onderwijs ervoor voortaan wel de studieschuld te mogen registreren. Hierdoor wordt voorkomen dat afgestudeerden met een studieschuld bij het afsluiten van een hypotheek meer lenen dan verantwoord is. De overheid en de geldverstrekkers besloten in april dit jaar dat een studieschuld voor 0,75 procent moet meewegen bij de hypotheekverstrekking. Die afspraak heeft volgens het BKR geen zin als de studieschuld al dan niet bewust wordt verzwegen.

Door de invoering van het sociaal leenstelsel lenen studenten over het algemeen al meer dan voorheen en neemt de schuldenlast dan ook toe. Nu al geeft 28 procent van de ondervraagden aan moeite te hebben met de aflossing van de studieschuld in combinatie met de hypotheeklasten. Ook Vereniging Eigen Huis raadt afgestudeerden aan de studieschulden eerlijk te laten meewegen bij een hypotheekaanvraag om eventuele betalingsproblemen in de toekomst te voorkomen.

  

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers