Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Verruim periode voor btw-aftrek zonnepanelen'

Geplaatst op 11 dec 2013 , bijgewerkt 11 dec 2013, 08:30

Een grote groep eigenaren van zonnepanelen is door het ministerie van Financiën buitenspel gezet. De groep komt niet in aanmerking voor btw-aangifte ...

Een grote groep eigenaren van zonnepanelen is door het ministerie van Financiën buitenspel gezet. De groep komt niet in aanmerking voor btw-aangifte en kan daardoor de btw van hun aangeschafte zonnepanelen niet van de Belastingdienst terugvragen.

Dit schrijft Vereniging Eigen Huis in een brief aan staatssecretaris Weekers (Financiën).

Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie beschouwt de Belastingdienst huiseigenaren met zonnepanelen als ondernemer als zij een deel van de opgewekte stroom terugleveren aan het net, en daarvoor een vergoeding krijgen van de energieleverancier.

Wanneer recht op btw-aftrek?

Na de uitspraak van het Hof op 20 juni 2013 vroegen veel eigenaren van zonnepanelen zich af wat deze uitspraak voor hen  betekent. Uiteindelijk liet het ministerie van Financiën begin november weten in welke situaties een eigenaar van zonnepanelen recht heeft op btw-aftrek.

  • Consumenten die voor1 april 2013 zonnepanelen hebben gekocht vallen buiten de boot, omdat er per kwartaal belastingaangifte moet worden gedaan.
  • Consumenten die tussen 1 april en 20 juni zonnepanelen hebben gekocht en wachtten op meer duidelijkheid van het ministerie van Financiën, zijn ook uitgesloten van btw-aftrek.

Vereniging Eigen Huis vraagt staatssecretaris Weekers zijn besluit te herzien, zodat huiseigenaren die dit jaar, ook voor 20 juni 2013, zonnepanelen hebben aangeschaft ook de btw kunnen aftrekken via de belastingaangifte.

Update 20 december: AgentschapNL heeft op verzoek van Vereniging Eigen Huis aangegeven dat particulieren die met subsidie zonnepanelen hebben gekocht, deze subsidie niet hoeven terug te betalen als zij willen profiteren van het btw-voordeel en zich daarom als ondernemer registreren bij de Belastingdienst.

Lees de brief aan staatssecretaris Weekers
Veelgestelde vragen over de btw op zonnepanelen

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers