Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Display bespaart 120 euro op energierekening

Geplaatst op 18 dec 2013 , bijgewerkt 18 dec 2013, 12:26

Huishoudens met een energiedisplay in huis besparen jaarlijks 120 tot 170 euro op hun energiejaarrekening. Dat blijkt uit een onderzoek van netbeheer...

Huishoudens met een energiedisplay in huis besparen jaarlijks 120 tot 170 euro op hun energiejaarrekening. Dat blijkt uit een onderzoek van netbeheerder Stedin in de Rotterdamse wijk IJsselmonde.

Negen maanden lang deden 147 huishoudens mee aan het onderzoek. Bij de Rotterdamers werd een digitale, op afstand uitleesbare elektriciteits- en gasmeter geplaatst en ze kregen een display waarop hun energiegebruik werd getoond. De deelnemende consumenten bespaarden gemiddeld ruim 6% op hun energierekening, wat neer komt op ongeveer € 120 per jaar. Deelnemers die niet op het energiedisplay keken en geen inzicht hadden in hun energiegebruik, bespaarden nauwelijks op de energierekening.

Onderzoek Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis heeft ook onderzocht of mensen meer gaan besparen met een energiedisplay in huis. Samen met netbeheerder Liander volgde de vereniging van september 2011 tot en met oktober 2012 een groep van 45 huishoudens die de slimme energiemeter testten. Deze consumenten kregen op drie verschillende manieren terugkoppeling over hun energiegebruik. Eén groep kreeg een display, een andere groep kon zijn gebruik inzien via een webportal en de laatste groep ontving eenmaal per maand een e-mail over hun gebruik. De deelnemers verwachtten aan het begin van de proef meer grip te krijgen op het energiegebruik en ze hoopten verspilling tegen te gaan. De gebruikers van de slimme meter zijn wel bewuster geworden van hun energiegebruik, maar van een structurele gedragsverandering was geen sprake.

Meer informatie

Lees ook: de onderzoeksrapporten van Vereniging Eigen Huis en Liander
Lees ook: Vereniging Eigen Huis vergeleek een aantal energieverbuiksmanagers

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.