Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Geen hogere rente bij lager inkomen

Geplaatst op 22 dec 2013 , bijgewerkt 22 dec 2013, 23:00

Huiseigenaren met een gedaald inkomen of een hypotheek die onder water staat, betalen geen hogere rente omdat zij niet kunnen overstappen naar een an...

Huiseigenaren met een gedaald inkomen of een hypotheek die onder water staat, betalen geen hogere rente omdat zij niet kunnen overstappen naar een andere geldverstrekker. Dat stelt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), in een vrijdag verschenen rapport.

Als een woningbezitter na afloop van zijn rentevaste periode wil overstappen naar een andere geldverstrekker, maakt deze nieuwe bank een risicobeoordeling. Dat kan leiden tot een weigering van de nieuwe geldverstrekker. Bijvoorbeeld als het inkomen van de woningbezitter is gedaald óf als de woningwaarde inmiddels lager is dan de hypotheekschuld.

Risicobeoordeling

Het onderzoek van de ACM maakt duidelijk dat zo’n weigering niet in het nadeel van de klant hoeft te zijn. De bestaande geldverstrekker maakt namelijk geen nieuwe risicobeoordeling. Bovendien berekent de huidige bank geen hoger rentepercentage als het risico voor de bank is gestegen, zegt de ACM.

Restschulden

De ACM constateert daarnaast dat banken verschillend omgaan met acceptatie van overstappers die te maken hebben met een gedaald inkomen of lagere woningwaarde. Dat geeft onduidelijkheid in de praktijk. Begin 2014 opent de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een informatiepunt over restschulden. Dat moet leiden tot meer helderheid over omgang met restschulden bij een overstap.

Bericht ACM
Banken openen informatiepunt restschulden 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.