Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Geen hogere rente bij lager inkomen

Geplaatst op 22 dec 2013 , bijgewerkt 22 dec 2013, 23:00

Huiseigenaren met een gedaald inkomen of een hypotheek die onder water staat, betalen geen hogere rente omdat zij niet kunnen overstappen naar een an...

Huiseigenaren met een gedaald inkomen of een hypotheek die onder water staat, betalen geen hogere rente omdat zij niet kunnen overstappen naar een andere geldverstrekker. Dat stelt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), in een vrijdag verschenen rapport.

Als een woningbezitter na afloop van zijn rentevaste periode wil overstappen naar een andere geldverstrekker, maakt deze nieuwe bank een risicobeoordeling. Dat kan leiden tot een weigering van de nieuwe geldverstrekker. Bijvoorbeeld als het inkomen van de woningbezitter is gedaald óf als de woningwaarde inmiddels lager is dan de hypotheekschuld.

Risicobeoordeling

Het onderzoek van de ACM maakt duidelijk dat zo’n weigering niet in het nadeel van de klant hoeft te zijn. De bestaande geldverstrekker maakt namelijk geen nieuwe risicobeoordeling. Bovendien berekent de huidige bank geen hoger rentepercentage als het risico voor de bank is gestegen, zegt de ACM.

Restschulden

De ACM constateert daarnaast dat banken verschillend omgaan met acceptatie van overstappers die te maken hebben met een gedaald inkomen of lagere woningwaarde. Dat geeft onduidelijkheid in de praktijk. Begin 2014 opent de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een informatiepunt over restschulden. Dat moet leiden tot meer helderheid over omgang met restschulden bij een overstap.

Bericht ACM
Banken openen informatiepunt restschulden 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers