Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Veel extra afgelost in 2013

Geplaatst op 29 dec 2013 , bijgewerkt 29 dec 2013, 23:00

Nederlandse huizenbezitters hebben het afgelopen jaar voor miljarden euro’s extra aan hypotheekschulden afgelost. Dat schrijft de Telegraaf vand...

Nederlandse huizenbezitters hebben het afgelopen jaar voor miljarden euro’s extra aan hypotheekschulden afgelost. Dat schrijft de Telegraaf vandaag.

Rabobank, de marktleider bij hypotheken, zegt dat er tot eind oktober 60 % meer is afgelost dan in dezelfde periode in 2012. In november 2013 is 44 % meer afgelost dan in dezelfde maand vorig jaar.

ABN AMRO meldt dat tot eind september € 1,46 miljard extra is afbetaald. Dat is een stijging van 33 % ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Het gemiddelde extra aflosbedrag is tienduizend euro. De extra aflossingen zijn gelijk aan 1 % van de totale hypotheekportefeuille van ABN AMRO.

Bij ING steeg het volume van de tussentijdse aflossingen in de eerste acht maanden van dit jaar met 34 %.

Verklaring

Er zijn verschillende redenen voor de toename van aflossingen. Ten eerste brengt sparen momenteel amper iets op, vanwege de lage spaarrente. Ten tweede vinden veel huizenbezitters het onprettig dat hun huis (bijna) onder water staat. Als de hypotheekschuld hoger is dan de woningwaarde, is het namelijk moeilijk om te verhuizen. En ten derde stimuleert de overheid extra aflossingen, bijvoorbeeld via de verruimde schenkingsvrijstelling.

De forse extra aflossingen hebben een remmende invloed op de particuliere consumptie.

Meer informatie:
› Hypotheek aflossen
› Rekenhulp: is extra aflossen op uw hypotheek aantrekkelijk?

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers