Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

ING: weinig animo voor schenking

Geplaatst op 29 dec 2013 , bijgewerkt 29 dec 2013, 23:00

De belangstelling voor de verruimde schenkingsvrijstelling is beperkt, blijkt uit een peiling van ING. Slechts 2 procent van de Nederlandse huishoude...

De belangstelling voor de verruimde schenkingsvrijstelling is beperkt, blijkt uit een peiling van ING. Slechts 2 procent van de Nederlandse huishoudens laat zich beïnvloeden door de regeling.

Volgens de ING BudgetBarometer zegt 1 % van de huishoudens wel te gaan schenken tussen 1 oktober 2013 en eind 2014, terwijl zij dat eerst niet van plan waren. En 1 % zegt nu meer te willen schenken dan aanvankelijk gepland. Circa 13 % schenkt evenveel als gepland. De overgrote meerderheid van de huishoudens (82 %) schenkt niet.

Veruit de meeste mensen die schenken of dit van plan zijn, geven geld aan hun kinderen (71 %) en/of kleinkinderen (25 %). Van de huishoudens die schenken of dit van plan zijn, gaat het bij 63 % om een bedrag onder de € 20.000.

Voor de ING BudgetBarometer zijn in november 1.086 huishoudens ondervraagd.

Verhoogde vrijstelling

Per 1 oktober 2013 is de vrijstelling van schenkbelasting verhoogd van € 51.407 naar € 100.000. Een van de voorwaarden voor deze verhoogde vrijstelling is dat de schenking wordt besteed aan de eigen woning of aflossing van de hypotheekschuld. De verhoogde vrijstelling geldt tot 1 januari 2015. Het kabinet beoogt met deze tijdelijke maatregel de woningmarkt een steuntje in de rug te geven.

Meer informatie
› Schenkingsvrijstelling tijdelijk verhoogd

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers