Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

ING: weinig animo voor schenking

Geplaatst op 29 dec 2013 , bijgewerkt 29 dec 2013, 23:00

De belangstelling voor de verruimde schenkingsvrijstelling is beperkt, blijkt uit een peiling van ING. Slechts 2 procent van de Nederlandse huishoude...

De belangstelling voor de verruimde schenkingsvrijstelling is beperkt, blijkt uit een peiling van ING. Slechts 2 procent van de Nederlandse huishoudens laat zich beïnvloeden door de regeling.

Volgens de ING BudgetBarometer zegt 1 % van de huishoudens wel te gaan schenken tussen 1 oktober 2013 en eind 2014, terwijl zij dat eerst niet van plan waren. En 1 % zegt nu meer te willen schenken dan aanvankelijk gepland. Circa 13 % schenkt evenveel als gepland. De overgrote meerderheid van de huishoudens (82 %) schenkt niet.

Veruit de meeste mensen die schenken of dit van plan zijn, geven geld aan hun kinderen (71 %) en/of kleinkinderen (25 %). Van de huishoudens die schenken of dit van plan zijn, gaat het bij 63 % om een bedrag onder de € 20.000.

Voor de ING BudgetBarometer zijn in november 1.086 huishoudens ondervraagd.

Verhoogde vrijstelling

Per 1 oktober 2013 is de vrijstelling van schenkbelasting verhoogd van € 51.407 naar € 100.000. Een van de voorwaarden voor deze verhoogde vrijstelling is dat de schenking wordt besteed aan de eigen woning of aflossing van de hypotheekschuld. De verhoogde vrijstelling geldt tot 1 januari 2015. Het kabinet beoogt met deze tijdelijke maatregel de woningmarkt een steuntje in de rug te geven.

Meer informatie
› Schenkingsvrijstelling tijdelijk verhoogd

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.