Actueel

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

ING: weinig animo voor schenking

Geplaatst op 29 dec 2013 , bijgewerkt 29 dec 2013, 23:00

De belangstelling voor de verruimde schenkingsvrijstelling is beperkt, blijkt uit een peiling van ING. Slechts 2 procent van de Nederlandse huishoude...

De belangstelling voor de verruimde schenkingsvrijstelling is beperkt, blijkt uit een peiling van ING. Slechts 2 procent van de Nederlandse huishoudens laat zich beïnvloeden door de regeling.

Volgens de ING BudgetBarometer zegt 1 % van de huishoudens wel te gaan schenken tussen 1 oktober 2013 en eind 2014, terwijl zij dat eerst niet van plan waren. En 1 % zegt nu meer te willen schenken dan aanvankelijk gepland. Circa 13 % schenkt evenveel als gepland. De overgrote meerderheid van de huishoudens (82 %) schenkt niet.

Veruit de meeste mensen die schenken of dit van plan zijn, geven geld aan hun kinderen (71 %) en/of kleinkinderen (25 %). Van de huishoudens die schenken of dit van plan zijn, gaat het bij 63 % om een bedrag onder de € 20.000.

Voor de ING BudgetBarometer zijn in november 1.086 huishoudens ondervraagd.

Verhoogde vrijstelling

Per 1 oktober 2013 is de vrijstelling van schenkbelasting verhoogd van € 51.407 naar € 100.000. Een van de voorwaarden voor deze verhoogde vrijstelling is dat de schenking wordt besteed aan de eigen woning of aflossing van de hypotheekschuld. De verhoogde vrijstelling geldt tot 1 januari 2015. Het kabinet beoogt met deze tijdelijke maatregel de woningmarkt een steuntje in de rug te geven.

Meer informatie
› Schenkingsvrijstelling tijdelijk verhoogd

Actuele onderwerpen

Vereniging Eigen Huis in de media