Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH wil dat Rijk funderingsprobleem aanpakt

Geplaatst op 18 feb 2014 , bijgewerkt 18 feb 2014, 23:00

Gemeenten en hypotheekverstrekkers moeten gezamenlijk tot een oplossing komen als bewoners van woningen met funderingsproblemen de herstelkosten niet...

Gemeenten en hypotheekverstrekkers moeten gezamenlijk tot een oplossing komen als bewoners van woningen met funderingsproblemen de herstelkosten niet kunnen betalen. Lukt dat niet, dan moet de Rijksoverheid een oplossing bieden, stelt Vereniging Eigen Huis.  

Nederland telt 750 duizend panden met een houten fundering die schade kan ondervinden bij een tekort aan grondwater. Twintigduizend woningeigenaren kunnen binnen vijftien jaar te maken krijgen met urgente funderingsproblemen, zo schreef minister Blok onlangs aan de Kamer. Bewoners draaien zelf op voor de hoge herstelkosten: gemiddeld € 60.000 per woning. Veel huishoudens hebben dit geld niet en vaak is het onmogelijk om dit bedrag te lenen. Vereniging Eigen Huis vindt dat er een oplossing moet komen voor mensen in een uitzichtloze situatie. Veel noodzakelijke herstelwerkzaamheden worden nu niet uitgevoerd, omdat er onvoldoende financieringsmogelijkheden zijn.

Drie oplossingen

Als huiseigenaren de herstelwerkzaamheden niet zelf kunnen betalen, moeten de hypotheekverstrekker en de gemeente de huiseigenaar tegemoet komen. In de brief aan de Tweede Kamer noemt Vereniging Eigen Huis verschillende oplossingen, waaronder:

- Herstelwerkzaamheden rentevrij of tegen een lage rente financieren
- Deel van de totale woningfinanciering kwijtschelden
- Gemeenten en hypotheekverstrekkers moeten de financiering van herstelwerkzaamheden borgen

Meer informatie

Lees de brief die Vereniging Eigen Huis dinsdag aan de Tweede Kamer stuurde (PDF).

Lees ook: Wie funderingsproblemen heeft vindt nergens steun

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers