Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Rente-opslag Rabobank ter discussie

Geplaatst op 29 apr 2014 , bijgewerkt 29 apr 2014, 07:59

De Rabobank berekent hypotheekrente-opslag voor huiseigenaren die feitelijk geen enkel risico lopen. Maar na individueel bezwaar maakt de bank soms e...

De Rabobank berekent hypotheekrente-opslag voor huiseigenaren die feitelijk geen enkel risico lopen. Maar na individueel bezwaar maakt de bank soms een uitzondering, door die opslag van 0,2 % te laten vervallen. Dat kwam gisteravond aan de orde in het tv-programma TROS Radar.

Iemand die zijn hypotheek zonder NHG grotendeels heeft afgelost en dus een forse overwaarde heeft, vormt voor de bank geen financieel risico meer. Ten eerste heeft hij laten zien over een goede betaalmoraal te beschikken. En ten tweede kan de bank bij wanbetaling het huis verkopen, waarna met de opbrengst de resterende hypotheek gemakkelijk kan worden afgelost. Toch berekent Rabobank een rente-opslag van 0,2 % voor deze categorie, bij het verlengen van de rentevaste periode. Dit kan zorgen voor enkele honderden euro’s aan extra hypotheeklasten op jaarbasis.

Vooral ouderen

De onterechte rente-opslag treft vooral ouderen, omdat zij vaak al een flink deel van hun hypotheek hebben afgelost. In Radar kon Rabobank-directeur Ron Droste gisteravond niet goed duidelijk maken waarom deze mensen een rente-opslag krijgen. Hij beloofde wel dat de bank duidelijker gaat communiceren over de opbouw van rentetarieven en –opslagen. In de tv-studio waren ook twee klanten die hebben geprotesteerd tegen de opslag, waarna de Rabobank deze opslag liet vervallen.

Bezwaar aantekenen

Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis, benadrukte in de uitzending dat het niet is toegestaan om klanten in dezelfde risicocategorie verschillende rentetarieven te berekenen. Vereniging Eigen Huis adviseert klanten die menen dat zij een onterechte risico-opslag krijgen, bijvoorbeeld omdat zij fors hebben afgelost op hun hypotheek, bezwaar aan te tekenen bij de Rabobank. Daartoe kunnen zij gebruik maken van voorbeeldbrieven van de vereniging.

De Rabobank is niet de enige bank die zelfs bij zeer lage risico's een risico-opslag berekent bij hypotheken. Maar andere banken zijn daar vaak minder transparant over.

Update

Op 19 mei maakte de Rabobank bekend dat de tariefstructuur voor hypotheken per direct wordt aangepast. Bij hypotheken zonder NHG vervalt de rente-opslag van 0,2 %voor hypotheken die lager zijn dan 67,5 % van de marktwaarde van de woning. Dit wordt automatisch verwerkt in nieuwe hypotheken en renteherzieningen die ingaan op 1 juni, 1 juli en 1 augustus 2014.

Vereniging Eigen Huis vindt dat de rente-opslag ook dient te vervallen voor de hypotheken die op 1 mei 2014 zijn herzien. De Rabobank heeft de vereniging in een brief van 10 juni 2014 laten weten geen gehoor te geven aan die oproep. 

Meer informatie

Voorbeeldbrief bezwaar tegen rente-opslag (Word)
Bericht Rabobank 19 mei 
Brief Vereniging Eigen Huis aan Rabobank

Uitzending Tros Radar 28 april 2014:


Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers