Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Huiseigenaar overschat waarde woning

Geplaatst op 16 mei 2014 , bijgewerkt 16 mei 2014, 11:18

Driekwart van de huiseigenaren overschat de waarde van zijn woning. Dit concludeert De Nederlandsche Bank na eigen onderzoek.  Volg...

Driekwart van de huiseigenaren overschat de waarde van zijn woning. Dit concludeert De Nederlandsche Bank na eigen onderzoek. 

Volgens DNB kan de overschatting van de eigen woningwaarde gevaar opleveren voor de woningmarkt. Als huiseigenaren te veel vragen voor hun woning, schrikt dat potentiële kopers af waardoor de doorstroming stokt.

De nationale bank onderzocht de verwachtingen van huiseigenaren tussen 2003 en 2012, dus zowel voor als tijdens de crisis. Het percentage huiseigenaren dat de waarde van hun woning te rooskleurig inschatte, lag gedurende de gehele onderzoeksperiode rond de 75%. Gemiddeld taxeren zij de waarde van hun woning 13% te hoog. Bijna 30% van de woningbezitters meent dat hun huis meer waard is dat vergelijkbare huizen in de buurt.

Verliesaversie

Verliesaversie is een belangrijke oorzaak voor deze roze bril, zo concludeert DNB. Zodra een huis in eigendom is, hechten de bezitters er psychologisch meer waarde aan. Woningeigenaren pogen een verlies ten opzichte van de aanschafprijs of de hypotheekschuld dan te vermijden. Vooral woningbezitters met een hoge hypotheekschuld neigen ernaar de actuele waarde van hun woning te overschatten.  

Uit aanvullende vragen van DNB blijkt verder dat driekwart van de woningbezitters bij verkoop minimaal de originele aankoopprijs wil terugverdienen. Een nog groter deel wil in ieder geval geen restschuld overhouden.

Meer informatie
Meer over woningmarktcijfers

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers