Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: 'Schriftelijke schenking niet fiscaal benadelen'

Geplaatst op 10 sep 2014 , bijgewerkt 10 sep 2014, 12:28

De EPN, de vereniging van notarissen, wil de jaarlijkse schenkingen niet nadeliger behandelen als de afspraken op papier staan. Vereniging Eigen Huis ondersteunt dit initiatief.

 

Veel starters krijgen hulp van hun ouders. Dit gebeurt vaak in de vorm van een jaarlijkse schenking. Ouders mogen jaarlijks ruim € 5.000 belastingvrij schenken aan hun kinderen. Als ze zonder een toezegging op papier jaarlijks deze schenking doen, heeft de Belastingdienst daar geen moeite mee. Wel kan er een probleem ontstaan als ouders met het kind schriftelijk vastleggen dat zij jaarlijks een bedrag schenken. In deze situatie zal de Belastingdienst alle (toekomstige) schenkingen in één keer meetellen. Dit zorgt er vaak voor dat de schenking veel hoger is dan de schenkvrijstelling die voor dat jaar geldt. Over het meerdere moet dan schenkbelasting worden betaald, wat juist niet wenselijk is.

Repeterende schenking

Vereniging Eigen Huis vindt, net als de EPN, dat het vastleggen van een repeterende schenking fiscaal hetzelfde behandeld moet worden als een jaarlijkse schenking die niet is vastgelegd. De vereniging vraagt daarom Staatssecretaris Wiebes van Financiën in een brief om dit mogelijk te maken. 

brief aan staatssecretaris Wiebes
Lees meer over schenkbelasting

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers