Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

VEH: 'Schriftelijke schenking niet fiscaal benadelen'

Geplaatst op 10 sep 2014 , bijgewerkt 10 sep 2014, 12:28

De EPN, de vereniging van notarissen, wil de jaarlijkse schenkingen niet nadeliger behandelen als de afspraken op papier staan. Vereniging Eigen Huis ondersteunt dit initiatief.

 

Veel starters krijgen hulp van hun ouders. Dit gebeurt vaak in de vorm van een jaarlijkse schenking. Ouders mogen jaarlijks ruim € 5.000 belastingvrij schenken aan hun kinderen. Als ze zonder een toezegging op papier jaarlijks deze schenking doen, heeft de Belastingdienst daar geen moeite mee. Wel kan er een probleem ontstaan als ouders met het kind schriftelijk vastleggen dat zij jaarlijks een bedrag schenken. In deze situatie zal de Belastingdienst alle (toekomstige) schenkingen in één keer meetellen. Dit zorgt er vaak voor dat de schenking veel hoger is dan de schenkvrijstelling die voor dat jaar geldt. Over het meerdere moet dan schenkbelasting worden betaald, wat juist niet wenselijk is.

Repeterende schenking

Vereniging Eigen Huis vindt, net als de EPN, dat het vastleggen van een repeterende schenking fiscaal hetzelfde behandeld moet worden als een jaarlijkse schenking die niet is vastgelegd. De vereniging vraagt daarom Staatssecretaris Wiebes van Financiën in een brief om dit mogelijk te maken. 

brief aan staatssecretaris Wiebes
Lees meer over schenkbelasting

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.