Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Budget Starterslening bijna op

Geplaatst op 08 okt 2014 , bijgewerkt 08 okt 2014, 10:50

Starters die gebruik willen maken van de Starterslening moeten opschieten. Door de aantrekkende woningmarkt is de lening zo populair dat het Rijksbudget hiervoor bijna is uitgeput.

Dit blijkt uit cijfers van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn), de uitvoerende instantie van de Starterslening. De SVn verwacht dat de pot binnen een paar maanden leeg is.

De SVn kreeg vorig jaar van het Rijk € 50 miljoen toegewezen om de leningen te financieren. Gemeenten rekten het budget verder op naar € 100 miljoen.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar maakten ruim 5.000 starters gebruik van de regeling. Ter vergelijking: over heel 2013 zijn in totaal zo'n 4.000 Startersleningen verstrekt. Momenteel bieden ruim 300 van de 403 Nederlandse gemeenten een Starterslening aan.

De gemeenten hopen dat het Rijk het budget voor de Starterslening weer aanvult. Zo niet, dan zullen naar verwachting veel gemeenten stoppen met de regeling.

Minister Blok voor Wonen voelt er weinig voor meer geld voor Startersleningen vrij te maken. Woningen zouden door de gedaalde huizenprijzen betaalbaarder zijn geworden en de hypotheekrente staat historisch laag. Hierdoor zou de Starterslening niet per se meer noodzakelijk zijn om een huis te kopen. Wel staat het gemeenten vrij met eigen middelen de regeling overeind te houden.

Doorstroomlening 

Volgens Vereniging Eigen Huis kampen doorstromers en niet starters nu met de meeste problemen op de woningmarkt. Door de gedaalde huizenprijzen zitten velen van hen bij verkoop van hun woning met een restschuld. Hierdoor wordt doorstromen moeilijk, zo niet onmogelijk.

De vereniging pleit voor een zogenoemde Doorstroomlening. Hiermee worden de extra lasten van het meefinancieren van een restschuld bij aanschaf van een volgende woning gedrukt.

Lees ook de blog van Rob Mulder: "Steun de doorstromers"

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers