Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Starter jaagt doorstroming nauwelijks aan

Geplaatst op 04 nov 2014 , bijgewerkt 04 nov 2014, 10:01

Starters zijn minder belangrijk voor de doorstroming dan gedacht. Dit blijkt uit een onderzoek van het Kadaster.

Volgens het Kadaster kochten starters in de periode 2005 tot augustus 2014 vaker een nieuwbouwhuis of een woning van een uitstromer. Dit zijn woningbezitters die bijvoorbeeld zijn overleden of verhuizen naar een huurwoning.

Dit jaar kocht slechts een op de drie starters een woning van een doorstromer - iemand die het ene koophuis verruilt voor een andere. Dit betekent dat twee derde van de starters geen verhuisketen op gang brengt.

Wel blijven starters van groot belang voor de woningmarkt. Sinds de uitbraak van de crisis in het najaar van 2008 zijn zij verantwoordelijk voor bijna de helft van alle woningverkopen.

De prijs die starters voor hun eerste koopwoning betalen, is ongeveer gelijk gebleven vergeleken met de jaren voor de crisis. Wel kunnen zij door de gedaalde huizenprijzen grotere woningen kopen dan voorheen. Starters kopen minder vaak een appartement, maar kiezen steeds meer meteen voor een gezinswoning.

Doorstroomlening

Volgens Vereniging Eigen Huis kan de doorstroming worden bevorderd als woningbezitters die willen verhuizen een eventuele restschuld kunnen meefinancieren. Ongeveer een kwart van alle huiseigenaren heeft met een potentiële restschuld te maken. Dit betekent dat de waarde van hun woning momenteel lager is dan de hypotheek die erop rust.

Met een doorstroomlening zouden de lasten van het meefinancieren van een restschuld aanmerkelijk lager kunnen zijn. Minister Blok voor Wonen zegde onlangs toe een plan hiervoor te bestuderen.

Meer informatie
Lees meer over de woningmarkt

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers