Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Netbeheerkosten op energierekening omlaag

Geplaatst op 27 nov 2014 , bijgewerkt 27 nov 2014, 12:58

Consumenten zijn in 2015 minder kwijt aan netbeheerkosten. De tarieven die regionale netbeheerders komend jaar mogen rekenen voor het transport van gas en elektriciteit gaan fors omlaag.

Dit maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag bekend.

Het gaat om een bedrag van ongeveer € 25 per jaar, per huishouden. In totaal verlaagt de ACM de inkomsten van de regionale netbeheerders met € 260 miljoen. Het gaat om zo'n € 200 miljoen voor elektra en € 60 miljoen voor gas. Volgens de toezichthouder kunnen de tarieven dalen, omdat de kosten voor netbeheerders dat ook doen.

Energierekening niet lager

De lagere netbeheerkosten leiden niet per se tot een lagere energierekening. Als komend jaar de leveringskosten en energiebelasting stijgen, kan het voordeel van € 25 teniet worden gedaan. De energierekening is opgebouwd uit drie kostenposten, namelijk: leveringskosten (45 %), netbeheer- en meterkosten (19 %) en belastingen (36 %). 

Meer informatie
Zo is de energierekening opgebouwd
Collectieve Inkoop Energie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers