Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Waarderingskamer onderzoekt bezwaarschriften WOZ

Geplaatst op 08 jan 2014 , bijgewerkt 08 jan 2014, 13:49

De Waarderingskamer gaat de afhandeling van bezwaarschriften tegen de WOZ-beschikkingen van gemeenten onderzoeken. Gemeenten zouden de wettelijke ter...

De Waarderingskamer gaat de afhandeling van bezwaarschriften tegen de WOZ-beschikkingen van gemeenten onderzoeken. Gemeenten zouden de wettelijke termijn van een jaar voor de afwikkeling vaak overschrijden, zo schrijft de Telegraaf.

De Waarderingskamer reageert hiermee op signalen van particuliere kantoren die burgers helpen met het opstellen van een bezwaarschrift. Volgens de Telegraaf is 20 procent van de bezwaarschriften van afgelopen jaar niet voor de wettelijke deadline van 1 januari 2014 afgehandeld.

De Waarderingskamer liet al eerder weten dat gemeenten de afhandeling van WOZ-bezwaarschriften mogelijk vertragen. Momenteel buigt de Raad van State zich over een ministerieel besluit de vergoedingen van proceskosten voor bezwaar- en beroepsprocedures over de WOZ aanzienlijk te verlagen. Gemeenten hebben hier natuurlijk alle belang bij.  

Huiseigenaren die afgelopen jaar bezwaar maakten tegen hun WOZ-beschikking, maar nog geen uitspraak of reactie hebben gehad, kunnen hun gemeente hiervoor formeel in gebreke stellen. Zij moeten dan schriftelijk een nieuwe termijn van een aantal weken stellen waarin hun gemeente alsnog kan reageren.

Dwangsom

Mocht de gemeente ook deze termijn laten verstrijken, dan kan de huiseigenaar zijn gemeente een dwangsom opleggen. De dwangsom bedraagt twintig tot veertig euro per dag met een maximum van 1.260 euro over de gestelde termijn.

Gemeenten kunnen eenzijdig de bezwaartermijn van een jaar met zes weken verlengen, op voorwaarde dat dit tijdig wordt medegedeeld. Verdere verlenging is mogelijk, zolang de huiseigenaar hiermee akkoord gaat. Het gaat hierbij vooral om complexe bezwaarschriften waarbij bijvoorbeeld externe deskundigen worden geraadpleegd.   

Lees meer over het online seminar over de WOZ op 11 februari
Lees meer over de WOZ

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers