Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

NVM: piek huizenverkoop sinds crisis

Geplaatst op 09 jan 2014 , bijgewerkt 09 jan 2014, 10:10

Het herstel op de woningmarkt zet door, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Het aantal transacties steeg in het ...

Het herstel op de woningmarkt zet door, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Het aantal transacties steeg in het vierde kwartaal van vorig jaar met 20 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. Over heel 2013 nam de woningverkoop met ruim 2 procent toe vergeleken met 2012.

In de laatste drie maanden van 2013 werden naar schatting 36.300 huizen verkocht. Het is daarmee het beste kwartaal sinds het begin van de crisis in 2008. Daarnaast steeg de transactieprijs van de verkochte woningen deze periode met 1,5 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal.

De huizenprijzen liggen nog steeds 1,1 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2012, maar de prijsdaling vlakt wel steeds verder af. De prijs van een gemiddelde woning bedraagt nu volgens de NVM 207 duizend euro.

Vooral tussenwoningen en appartementen mochten de afgelopen drie maanden op meer belangstelling rekenen. Ook verwisselden meer vrijstaande woningen van eigenaar.

Groter consumentenvertrouwen

Volgens de NVM heeft de woningmarkt het herstel in het vierde kwartaal op eigen kracht gerealiseerd. In de laatste maanden van 2012 kende de woningmarkt een korte opleving omdat kopers de aangescherpte hypotheekregels per 1 januari 2013 voor wilden zijn. Ditmaal is geen duidelijke reden voor het goede afgelopen kwartaal aan te wijzen. De makelaarsvereniging schrijft het doorgezette herstel vooral toe aan het toegenomen consumentenvertrouwen en de relatieve politieke rust.

Wel moeten de positieve cijfers worden genuanceerd. Ten opzichte van 2012 steeg de huizenverkoop afgelopen jaar naar ongeveer 117 duizend woningen - een toename van 'slechts' 2,2 procent. Voor de uitbraak van de crisis in het najaar van 2008, tekende de NVM nog 150 duizend transacties op.

'Toch zijn de cijfers zeker hoopgevend te noemen', zegt Rob Mulder, directeur Strategie en Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. 'Ze zijn een bevestiging van het toegenomen consumentenvertrouwen die onze Eigen Huis Marktindicator al maanden op rij signaleert. De crisis is nog niet voorbij, maar de lichtpuntjes op de woningmarkt worden wel steeds serieuzer. Als er geen rare dingen gebeuren, verwacht ik dat de woningmarkt dit jaar verder uit het dal kruipt.' 

Check de stijging van de huizenprijs in uw buurt

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.