Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Onverwachte stijging nieuwbouwverkoop

Geplaatst op 15 jan 2014 , bijgewerkt 15 jan 2014, 10:20

De verkoop van nieuwbouwwoningen steeg in 2013 met 3 procent vergeleken met het jaar ervoor. In totaal gaat het om 14.769 opgeleverde koopwoningen. D...

De verkoop van nieuwbouwwoningen steeg in 2013 met 3 procent vergeleken met het jaar ervoor. In totaal gaat het om 14.769 opgeleverde koopwoningen. Dit blijkt uit cijfers van de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB.

De NVB noemt de cijfers beter dan verwacht. Gemiddeld werden afgelopen jaar op maandbasis 1.230 nieuwbouwwoningen verkocht, terwijl op duizend was gerekend.

De toegenomen verkoop is niet evenredig over het land verdeeld. Vooral in de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel werden meer nieuwbouwwoningen aan de man gebracht, terwijl de resultaten in Limburg, Zeeland, Noord-Holland en Utrecht teleurstelden.

Het herstel van de nieuwbouwmarkt zet dit jaar wel door, zo verwacht de NVB. De branchevereniging richt zich dit jaar op de verkoop van 18 duizend tot 20 duizend nieuwbouwwoningen, ofwel zo'n 1.500 tot 1.700 nieuwe koophuizen per maand. Voor de uitbraak van de crisis in het najaar van 2008 waren dit er op maandbasis nog zo'n 4.500.

Tussenjaar

De NVB is tevreden met de stijgende lijn, maar spreekt nog niet van een krachtig herstel. De bouwers zelf beschouwen 2014 als een tussenjaar. Een werkelijke opleving van de sector met bijbehorende groeikansen voorzien zij pas op z'n vroegst in 2015, zo blijkt uit een rondgang langs de grote bouwondernemingen door vakblad Cobouw.

Wel benadrukken de bouwers dat het verkoopniveau van voor de crisis structureel lager zal blijven. De verdere afstemming tussen vraag en aanbod zal naar verwachting van de branche zelf leiden tot nadere reorganisaties, faillissementen, fusies en overnamens.

Lees meer over de piek in de huizenverkoop sinds de crisis
Lees meer over de verkoop van nieuwbouwwoningen
Lees meer over de aanschaf van een eigen woning

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.